Sałatka jarzynowa w nowej odsłonie. Nie musisz już gotować warzyw

sałatka jarzynowa
fot. screen Youtube / Der Hobbybäcker

Tradycyjna sałatka jarzynowa to popularna potrawa świąteczna. Istnieje wiele sposobów na jej przyrządzenie. Jeden z nich, opisany poniżej, jest prosty i szybki – nie wymaga długiego gotowania jarzyn – zamiast tego wkładamy je do piekarnika i pieczemy. Cały proces zajmuje mniej niż godzinę. Dzięki tej metodzie obróbki termicznej warzywa mają wyrazistszy smak i zachowują więcej związków odżywczych. Podczas tradycyjnego gotowania wartościowe substancje przechodzą zwykle do wody, którą potem wylewamy do zlewu. Pieczenie to dobra metoda na zachowanie większości składników odżywczych obecnych w warzywach.

REKLAMA

Sałatka jarzynowa to dodatek, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie świąt Bożego Narodzenia. Jeśli co roku sięgacie po tę samą wersję sałatki, pora to zmienić. Zachęcamy was do skorzystania z zupełnie nowej i wyjątkowej receptury. Polecamy ją szczególnie osobom, którym klasyczna sałatka jarzynowa już się znudziła.

Niecodzienna sałatka jarzynowa – przepis

Składniki:
1 główka czosnku
3 pietruszki
1 cytryna
4 marchewki
1 seler
4 buraki
1 puszka ciecierzycy
2 czerwone cebule
1 łyżka musztardy
1,5 szklanki oleju
1 cytryna
10 nasion jałowca
2 gałązki tymianku
sól, pieprz

REKLAMA

Sposób wykonania:
Myjemy wszystkie jarzyny i obieramy je ze skórki. Cebule, pietruszki i marchewki przekrajamy na pół, a selera siekamy w niewielkie kawałki. Na blaszce umieszczamy rozdrobnione warzywa i czosnek, skrapiamy wszystko sokiem z cytryny oraz oliwą. Pieczemy wszystko w piekarniku rozgrzanym do 170°C przez 40 minut, aż warzywa się zrumienią.

W moździerzu kuchennym miażdżymy jałowiec i przekładamy go do wysokiego naczynia, następnie dodajemy do niego musztardę, wodę z ciecierzycy, pieprz, sól i zaczynamy miksować. Powoli dolewamy olej, aż uzyskamy właściwą konsystencję majonezu, a potem doprawiamy go jeszcze sokiem z cytryny.

REKLAMA

Wszystkie jarzyny kroimy w małą kostkę, a czosnek wyciskamy z główki. Siekamy gałązkę tymianku i wrzucamy ją do sałatki. Dodajemy do niej także świeży majonez, doprawiamy do smaku pieprzem, solą i dokładnie mieszamy. Wstawiamy potrawę do chłodziarki na dwie godziny, aby składniki się przegryzły. Sałatka smakuje najlepiej następnego dnia.

Podziel się: