Sałatka z granatem, kukurydzą i ryżem jest pełna smaku, kolorów i świeżości. Prawdziwa uczta dla podniebienia, a proces jej przygotowania trwa tylko moment. Sałatka może być samodzielną przekąską lub dodatkiem do obiadu. Zobacz przepis.
Łatwa i gustowna sałatka będzie hitem karnawałowego menu
Kuchnia bez sałatek byłaby uboższa. Kolorowe kompozycje pełne różnorodnych składników są proste do zrobienia i każdy z miłą chęcią po nie sięga. Bez względu na to, czy wolisz tradycyjne miksy, czy pilotażowe kombinacje, każda sałatka da ci coś unikatowego. Niektóre surówki nigdy się nie nudzą – tak jest w przypadku klasycznej jarzynowej czy gyros. Dzisiejsza sałatka z granatem, ryżem i kukurydzą będzie nową przygodą w twojej kuchni i z pewnością zostanie w niej na dłużej.
Apetyczna i bogata smakowo sałatka z poniższej receptury jest wyśmienita i zdrowa. Dowiedz się, jak ją przygotować.
Przepis na lekką sałatkę z granatem, kukurydzą i ryżem
Składniki:
3 ogórki konserwowe
1 czerwona papryka
240 g kukurydzy konserwowej
4 plastry ananasa z puszki
200 g sera gouda
200 g ryżu
1 łyżeczka soli
1 łyżka majonezu
3 łyżki jogurtu naturalnego
pęczek szczypiorku
pół łyżeczki czarnego pieprzu
pół łyżeczki soli
Sposób wykonania:
Ryż gotujemy z solą do miękkości zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
Do dużej miski przekładamy: odcedzoną kukurydzę, starty ser, paprykę pokrojoną w kostkę, ananasy z puszki, posiekane ogórki i drobno pokrojony szczypiorek.
Do sałatki dodajemy ostudzony ryż, lekko mieszamy.
Na sos: jogurt łączymy z majonezem, doprawiamy pieprzem i solą, a potem polewamy wszystkie składniki i mieszamy. Sałatka jest gotowa do podania, smacznego.