sałatka z tuńczyka
fot. screen Youtube / Gourmerana

Sałatka z tuńczyka to potrawa, dzięki której dostarczysz wszystkich potrzebnych wartości odżywczych. Poznaj łatwy i szybki przepis.

Sałatka z tuńczyka może zastąpić każdy posiłek. Proste w wykonaniu błyskawiczne danie o doskonałym smaku. Bardzo łatwo można ją spakować jako lunch do pracy. Dużym plusem jest również to, że może ona poleżeć w lodówce nawet do 3-4 dni.

Sałatka z tuńczyka – przepis

Składniki:
-ryż 100 g
-puszka tuńczyka w oleju lub w zalewie(170g)
-kukurydza konserwowa (200g)
-3 jajka
-2-3 średnie ogórki konserwowe
-jogurt naturalny (3 łyżki)
-majonez (łyżka)
-opcjonalnie garść szczypiorku
-sól/pieprz

Przygotowanie:
Na początku wstawiamy do gotowania jajka na twardo oraz ryż według zaleceń producenta. Do miski przesypujemy odsączonego tuńczyka oraz kukurydze konserwową, później drobno kroimy ogórka. Całość mieszamy widelcem co jakiś czas rozgniatając tuńczyka, dodając powoli jogurt naturalny i majonez. Po ugotowaniu wrzucamy ryż i drobno pokrojone jajka, po czym doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Opcjonalnie dorzucamy garść szczypiorku i całość mieszamy. Sałatka najlepiej smakuję, jeżeli wstawimy ją na 2-3 godziny do lodówki. Smacznego!

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę