REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaSernik, który nie opada. Świetny przepis na pyszny wypiek

Sernik, który nie opada. Świetny przepis na pyszny wypiek

Fot. Pixabay.com

Sernik niewątpliwie należy do najpopularniejszych ciast, jakie możemy znaleźć na polskich stołach. Dla niektórych problemem jest uzyskanie najlepszej konsystencji. Poniższy przepis pozbawia tego problemu.

REKLAMA

Spośród wszystkich rodzajów ciast, sernik zdecydowanie należy do najpyszniejszych. Kremowa konsystencja i wybitny smak zachwyca wszystkich. Poniższy przepis pozwoli nam na wypiek, w którym nie dojdzie do opadnięcia ciasta.

Składniki:

1 kg tłustego twarogu
10 jajek
125 g masła
1,5 szklanki cukru pudru
2 łyżki budyniu śmietankowego, mąki ziemniaczanej lub kaszy manny
łyżka cukru wanilinowego
rodzynki (według uznania)
kandyzowana skórka pomarańczowa

REKLAMA

Sposób przygotowania:

Twaróg odciskamy na sitku i mielimy, po czym odkładamy do osobnej miski. Następnie oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy z odrobiną soli, a żółtka z cukrem pudrem, dodajemy masło i mieszamy, aż uzyskamy puch. Do masy dodajemy twaróg, cukier waniliowy, dwie łyżki budyniu i mąkę ziemniaczaną. Dodatkowo dodajemy rodzynki (według uznania) i ubite na sztywną pianę białka. Wszystko mieszamy.

Blachę smarujemy ciastem i cienko posypujemy bułką tartą. Pieczemy przez godzinę w 180 stopniach. Jeśli podczas pieczenia sernik zacznie się przypalać, przykrywamy go folią aluminiową. Po pieczeniu nie wyjmujemy go z piekarnika i czekamy aż wystygnie.

REKLAMA

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Cezary
Redaktor i dziennikarz z ponad 10-letnim doświadczeniem. Skupia się na faktach, bieżących wiadomościach i tematach, które będą interesujące dla każdego czytelnika. Główny cel - aby każdy tekst odpowiadał na wszelkie pytania czytelnika.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA