REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaSernik opada w trakcie pieczenia? Jest prosty sposób, aby tego uniknąć

Sernik opada w trakcie pieczenia? Jest prosty sposób, aby tego uniknąć

Pixabay.com

Sernik jest jednym z tych rodzajów ciasta, które sprawiają sporo problemów nawet najbardziej doświadczonym cukiernikom. Głównie dzieje się to z powodu możliwego opadania. Są sposoby na to, aby tego uniknąć.

REKLAMA

Wśród wielu ciast sernik niewątpliwie jest tym, który sprawia najwięcej problemów. W celu osiągnięcia najlepszego efektu należy pamiętać o kilku aspektach, których pominięcie równa się z nieudanym wypiekiem.

Pierwszy sposób to kąpiel wodna. Do szczelnego naczynia wlewamy wodę, a do drugiego surowe ciasto. W taki sposób wkładamy naczynia do piekarnika i pieczemy, jak klasyczny sernik.

Obecność pary wodnej sprawia, że wierzch ciasta nie ulegnie pękaniu, a całe ciasto będzie odpowiednio nawilżone. Woda wpłynie również na ochronę przed przypalaniem, które daje słaby efekt smakowy.

REKLAMA

Ważne jest również to, aby zaraz po upieczeniu sernika nie wyciągać go od razu z piekarnika. Warto zostawić go w wysokiej temperaturze jeszcze przez około 30 minut, aby uniknąć szoku termicznego.

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Cezary
Redaktor i dziennikarz z ponad 10-letnim doświadczeniem. Skupia się na faktach, bieżących wiadomościach i tematach, które będą interesujące dla każdego czytelnika. Główny cel - aby każdy tekst odpowiadał na wszelkie pytania czytelnika.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA