REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaSkończyła Ci się mąka? Sposób, który musisz poznać

Skończyła Ci się mąka? Sposób, który musisz poznać

Czasem zdarza się tak, że kiedy masz ochotę upiec coś dobrego i masz już wybrany przepis to idziesz do kuchni, a następnie otwierasz szafkę, próbujesz znaleźć ten podstawowy składnik i – o nie – skończyła Ci się mąka! Jak to możliwe? Nie martw się – jest na to sposób, który musisz koniecznie poznać!

REKLAMA

Mąka jest jedną z tych podstawowych składników różnych wypieków. Używamy jej nie tylko do wypieków ciast, ale także do zagęszczenia sosów i zup. Dosyć często wydaje się nam, że mąka jakimś cudem zawsze znajduje się w naszej kuchni, a o jej braku zazwyczaj dowiadujemy się wtedy kiedy jesteśmy gotowi do tworzenia pysznych wypieków.

Chcesz upiec ciasto, a skończyła Ci się mąka? Jakie składniki możemy wykorzystać, aby ją zastąpić?

Aby wykonać domową mąkę można zmiksować produkty, takie jak: płatki owsiane, suszona komosa ryżowa, mielony owies. Zazwyczaj któreś z nich znajdują się w naszej kuchni.

Taką domową mąkę można użyć do wypieków takich jak muffinki czy naleśniki. Amidor, autor książki The Best 3-Ingredient Cookbook stwierdził, że „z pewnością można ją stosować z mokrymi składnikami takimi jak masło orzechowe, mus jabłkowy, puree bananowe”. Dodał, że lubi „tworzyć „ciasto”, które będzie pochodną ciastek , babeczek i tym podobnych”.

REKLAMA

Amidor podkreślił, że mąkę można również używać do robienia przekąsek, kulek, mini-muffinek i innych wypieków, które naprawdę nie wymagają wiele pracy.

Autor książki tłumaczy, że mielony owies lub komosa ryżowa „nie będzie działać tak samo jak mąka, ponieważ mąka pszenna zawiera gluten”. Dodał, że w przypadku większości tradycyjnych przepisów na muffinki, chleb, ciasta i ciastka ta domowa, zastępcza mąka niestety nie będzie w stanie działać jednak tak samo jak mąka pszenna. To znaczy, że Twoje wypieki nie będą aż tak wilgotne i puszyste, jak w przypadku mąki pszennej.

Warto wiedzieć też, że użycie mąki owsianej do ciasta na pizze to sposób, który sprawia, że pizza wychodzi  naprawdę dobra.

REKLAMA

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Kornelia
Kornelia to Absolwentka Kosmetologii ze specjalizacją Nutrikosmetologia. Redaktorka strony ShareInfo.pl z wyjątkową pasją do odkrywania i dzielenia się wiedzą na różnorodne tematy, które inspirują ją na co dzień. Uwielbia zgłębiać tajemnice alchemii oraz naturalnej medycyny, odkrywając dawne, często zapomniane metody i pielęgnacji zdrowia. Na ShareInfo.pl dzieli się swoją wiedzą i pasją, inspirując czytelników do odkrywania piękna natury, zdrowego stylu życia, fascynujących tajemnic kulinarnych oraz zaskakujących przepisów.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA