Na wigilijnym stole honorowe miejsce zajmują ryby. Wiele osób decyduje się na smażonego karpia, śledzie w oleju czy rybę po grecku. Te specjały praktycznie co roku goszczą w domach Polaków. Jeśli masz ochotę zaskoczyć bliskich w najbliższe święta, podaj im śledzie po egipsku. Filetów z dodatkiem cebuli, zatopionych w apetycznym sosie pomidorowym każdy będzie chciał spróbować.
Trudno dogodzić wszystkim jedną potrawą. Każdy ma odmienne gusta kulinarne, ale dobrego śledzika nikt nigdy nie odmawia. Można go przyrządzać na dziesiątki sposobów i przyjmą praktycznie każdy dodatek.
Najważniejszy jest jednak sos lub zalewa do ryby. Można filety zatopić w śmietanie, jogurcie, occie, oleju, musztardzie i wielu innych mieszankach, również warzywnych. Tym razem podaj kawałki śledzi z sosem pomidorowym. Potrawa wszystkim się spodoba.
Po jakie śledzie sięgnąć?
Najlepiej po matijasy – to młode, tłuste ryby o delikatnym smaku.
Przepis na pyszne śledzie po egipsku
Składniki:
12 filetów ze śledzi,
1 łyżeczka soli,
sok z 1/2 cytryny,
1/4 szklanki oleju rzepakowego
1/2 szklanki mąki pszennej,
500 g passaty pomidorowej,
2 liście laurowe,
1 cebula,
1/4 łyżeczki pieprzu,
3-4 ziela angielskie,
1/2 łyżeczki soli,
natka pietruszki do dekoracji.
Wykonanie:
Śledzie skrapiamy sokiem z cytryny i solimy. Następnie filety obtaczamy po kolei w mące.
Na patelnię wlewamy tłuszcz, a gdy się rozgrzeje, obsmażamy na nim kawałki ryby z dwóch stron – muszą się lekko zezłocić. Potem rozkładamy je na ręczniku kuchennym, by oddały nadmiar oleju.
Na patelni krótko podsmażamy posiekaną cebulę z zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Dodajemy passatę, pieprz i sól. Przekładamy śledzie i gotujemy wszystko pod pokrywką przez 6-8 minut. Po tym czasie potrawa jest gotowa. Umieszczamy ją na półmisku, ozdabiamy pokrojoną pietruszką i podajemy.