Śledzie podawane w różnych wersjach są kuszącym posiłkiem dla wielu osób. Jak się okazuje, wersję w sosie tatarskim bez większego problemu można przygotować samodzielnie!
Śledziki w pysznym, kremowym sosie są świetnym pomysłem zarówno na imprezę czy spotkanie rodzinne, jak również innego rodzaju okazje. Poniższy przepis to udowadnia.
Składniki:
8 filetów śledziowych w oleju
2 łyżki śmietany 12%
2 ogórki kiszone
pół szklanki marynowanych grzybków
ćwiartka cebuli
natka pietruszki
1 łyżka majonezu
1 łyża musztardy
1/3 łyżeczki miodu
pół łyżeczki soku z cytryny
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Ogórki, grzybki, natkę i cebulę drobno siekamy. Dodajemy śmietanę, musztardę, majonez, miód, sól, pieprz i sok z cytryny, po czym dokładnie mieszamy. Śledzie kroimy w małe kawałki i polewamy gotowym sosem.