Kolacja wigilijna nie może obejść się bez śledzi. To właśnie one – obok tradycyjnego karpia – goszczą w tym dniu na stole w wielu polskich domach. Dziś zdradzimy wam przepis na śledzie w nieco innej odsłonie.
Praktycznie każdy z nas zna smak śledzi przyrządzanych w śmietanie czy oleju. Tegoroczne koreczki warto więc potraktować trochę inaczej. Symboliczna zmiana odnowi wigilijne menu i zaskoczy wszystkie osoby zgromadzone przy uroczystym stole. Podczas tych świąt doskonałym pomysłem będzie zmiana w sposobie wykonania klasycznych śledzi. Nie zalejemy ich octem, olejem, czy śmietaną, a… piwem.
Śledzie w zalewie piwnej – przepis
Składniki:
1 litr piwa o tradycyjnym smaku, bez słodkich dodatków
10 filetów śledziowych
cebula
ziele angielskie
liście laurowe (kilka sztuk)
sól
pieprz
Sposób wykonania:
Do wysokiego garnka wlewamy piwo, dodajemy przyprawy. Doprowadzamy do wrzenia, gotujemy na niewielkim gazie i uważamy, aby nic nie wykipiało. Gdy poczujemy wyrazisty zapach przypraw, zdejmujemy całość z palnika i odstawiamy do wystudzenia. Filety śledziowe kroimy na mniejsze kawałki, bierzemy duży słoik (o pojemności minimum 1 litra lub większy), wyparzamy go starannie. Potem gdy ostygnie, układamy w środku warstwami porcje ryby na zmianę z okazałymi krążkami cebuli. Wypełniony słoik zalewamy wywarem piwnym i odstawiamy na 12-18 godzin. Z tak przygotowanych ryb możemy przygotować koreczki albo sałatkę.