REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaSłodka ochłoda w upały. Ten przepis na sernik niebawem opanuje całą Polskę

Słodka ochłoda w upały. Ten przepis na sernik niebawem opanuje całą Polskę

sernik na zimno z galaretą
fot. screen Youtube / Henia Foks

Wiadomo, że nie samymi ciastami człowiek żyje, ale od czasu do czasu można sobie pofolgować. Sernik na zimno z owocami z przepisu Heni Foks to jedno z najlepszych deserów na lato. Orzeźwia, apetycznie wygląda i dobrze smakuje. Składa się z gotowych biszkoptów, galaretek i owoców. Kluczowy w tej kompozycji jest serek homogenizowany. Możesz użyć zarówno naturalnego wyrobu, jak i smakowego np. waniliowego czy truskawkowego. Poznaj przepis na letni hit.

REKLAMA

Słodka ochłoda w upały. Ten przepis na sernik niebawem opanuje całą Polskę

W lipcu słupki na termometrach przeważnie szybują do góry. Wtedy szukamy sposobów na ochłodę. Samo unikanie słońca i picie dużej ilości wody, nie wystarczy. W tym czasie powinniśmy zwracać szczególną uwagę na posiłki, które trafiają na nasz talerz. W letnim menu powinny obowiązkowo znaleźć się sałatki, zupy warzywne czy świeże owoce. Te ostatnie możemy zajadać w najlepszej możliwej postaci. Przepis na hitowy sernik z owocami bez pieczenia już czeka.

Przepis na letni sernik na zimno

Składniki:
Spód:
1 galaretka agrestowa
1 paczka okrągłych biszkoptów

Masa serowa:
400 g owoców, np. jeżyny, maliny, nektarynki
3 galaretki wiśniowe
500 g serków homogenizowanych
300 ml śmietanki 30%
¾ szklanki cukru pudru
płatki migdałowe do ozdoby

REKLAMA

Wykonanie:
Roztapiamy galaretkę agrestową w 250 ml wrzątku. Powinna zastygnąć. Galaretki wiśniowe roztapiamy 750 ml ukropu. Odkładamy do stwardnienia.

Na dnie tortownicy o śr. 22 cm układamy biszkopty. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i przekładamy serek. Wszystko miksujemy, a w międzyczasie dodajemy zastygającą wiśniową galaretkę. Wrzucamy pokrojone owoce. O ile konsystencja masy jest za rzadka, możemy chwilę poczekać, aby się zagęściła. Później rozprowadzamy 1/2 masy na ciastkach i szlifujemy wierzch. Układamy nadal lekko płynną galaretkę zieloną.

Na nią wykładamy resztę serowej masy i wierzch dekorujemy migdałami. Sernik na zimno wkładamy do chłodziarki. Po kilku godzinach jest gotowy do podania.

REKLAMA

Owocowe ciasto bez pieczenia to wspaniała propozycja na letni deser dla gości czy domowników. W gorące dni schłodzi organizm i uprzyjemni wakacyjne leżakowanie.

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Justyna
Absolwentka Dietetyki, a obecnie redaktorka w serwisie ShareInfo.pl. Prywatnie miłośniczka zdrowej kuchni i aktywnego trybu życia. Uwielbiam odkrywać tajniki gotowania, interesuje się zwierzętami, ziołolecznictwem i ogrodnictwem. Na swojej działce uprawiam różne gatunki warzyw i owoców. Tworzenie artykułów z różnych dziedzin to moje hobby i z chęcią się tym zajmuję.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA