Proste i kuszące ciasto Słodki Uwodziciel sprawdzi się znakomicie, gdy masz ogromną ochotę na coś słodkiego do jedzenia, a kuchnia świeci pustkami. Dwuwarstwowy deser składa się z niewielu składników. Prosty do zrobienia deser w formie babki o dwóch smakach zaspokoi twój nieposkromiony apetyt na słodycze. Dolna warstwa jasna i górna kakaowa wspaniale ze sobą współgrają zarówno wizualnie, jak i smakowo.
REKLAMA
Domowe wypieki są zawsze na topie. Któż nie lubi aromatu świeżo upieczonego ciasta, które dopiero co opuściło piekarnik i jeszcze ciepłe rozpada się pod widelcem. Babka dwukolorowa zawsze wzbudza wielki zachwyt. Puszysta, delikatna i pyszna. Koniecznie wypróbuj ten przepis.
Przepis na ciasto Słodki Uwodziciel
Składniki:
3 jajka,
250 g cukru drobnego,
400 g mąki pszennej,
125 ml oleju,
łyżeczka proszku do pieczenia,
100 g wiórków kokosowych,
2 łyżki kakao,
200 ml mleka,
pół łyżeczki skórki startej z cytryny,
cukier puder do posypania,
masło + mąka – do przygotowania formy.
REKLAMA
Przygotowanie:
W naczyniu umieszczamy przesianą mąkę, proszek, wiórki kokosa, cukier i skórkę z cytryny, mieszamy.
W osobnym naczyniu mieszamy jajko z olejem i mlekiem. Jeśli delikatnie ubijemy jajka, ciasto będzie puszystsze. Etapami dodajemy suchą mieszankę do mokrej i mieszamy łyżką na jednolitą masę.
Okrągłą blaszkę na babkę (24-25 cm) smarujemy tłuszczem i dokładnie obrzucamy mąką, a jej nadmiar usuwamy.
REKLAMA
1/2 ciasta przelewamy do blaszki, wygładzamy z wierzchu. Pozostałe ciasto w misce łączymy z proszkiem kakaowym, mieszamy dokładnie, by pozbyć się grudek. Masę przelewamy do formy, na poprzednią warstwę. Deser pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 45 minut. Studzimy, a potem delikatnie wyjmujemy z blaszki i dekorujemy cukrem pudrem. Smacznego.