Pixabay.com

Zupa ziemniaczana jest niezwykle pysznym i sycącym pomysłem na smaczny obiad. Co najważniejsze, jest ona szybka i prosta w przygotowaniu, dzięki czemu nie trzeba wkładać wiele pracy w jej przygotowanie.

Składniki:

800 g ziemniaków
2 spore cebule – 350
3 mniejsze marchewki – 300 g
1 średnia pietruszka – 150 g
1 litr wody – 4 szklanki
kawałek kiełbasy np. podwawelska – 200 g
6 łyżek oleju roślinnego
3 łyżki masła
3 łyżki śmietanki 30 %
łyżka mąki pszennej
po garści siekanej natki pietruszki i szczypiorku
przyprawy: listek laurowy, łyżka majeranku, płaska łyżka soli, po pół łyżeczki pieprzu i kurkumy

Sposób przygotowania:

Do garnka wlewamy sześć łyżek oliwy lub oleju roślinnego. Cebulę obieramy i drobno siekamy, dorzucamy ją do garnka i podsmażamy przez 10 minut na słabej mocy palnika bez przykrycia. Co jakiś czas ją mieszamy. W międzyczasie obieramy i kroimy w drobną kostkę korzeń pieprzu i marchewki, po czym dodajemy je do garnka.

Po dodaniu warzyw dolewamy cztery szklanki wody, a także dodajemy obrane i pokrojone w małą kostkę ziemniaki, jak również listek laurowy, łyżkę majeranki, płaską łyżkę soli i pół łyżeczki pieprzu. Zupę gotujemy na średniej mocy palnika przez 20 minut pod przykryciem.

Po tym czasie dodajemy trzy łyżki masła, kiełbasę pokrojoną w kostkę i po garści siekanej pietruszki i siekany szczypiorek. Mieszamy i gotujemy na małym ogniu przez 10 minut. Tuż przed wyłączeniem palnika dodajemy trzy łyżki śmietanki wymieszanej z łyżką mąki i pół łyżeczki kurkumy.

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę