Placki to jedno z ulubionych dań Polaków. Na pewno każda gospodyni ma na nie swój patent. Dziś wypróbujemy recepturę na śniadaniowy specjał na bazie owsianki. Efekt jest zadowalający, a placki z pewnością znikną z talerza momentalnie. Dodatkowym atutem jest to, że przygotowuje się je dosłownie w kilka minut.
Placki owsiane – idealna propozycja śniadaniowa
Wyśmienite placki owsiane dobrze sprawdzają się jako odżywcze śniadanie. Z poniższym przepisem poradzi sobie chyba każdy. Kto choć raz je przyrządzi według poniższej receptury, już stale będzie do niej wracać. Przysmak zachwyca obłędnym smakiem. Można go podawać z różnymi ulubionymi dodatkami, a szczególnie polecane są świeże owoce. Z czego przyrządzimy nasze placki?
Składniki:
banan
150 g płatków owsianych
jajko
120 ml mleka
cynamon
olej
rodzynki
Sposób przygotowania:
Najpierw płatki owsiane wymieszaj z rodzynkami i zalej je mlekiem. Odstaw składniki na bok, aby napęczniały, a w międzyczasie zajmij się bananem. Rozdrobnij go, a następnie dodaj do płatków. Wzbogać masę o cynamon i jajko, po czym dokładnie ją wymieszaj. Wylewaj ją partiami na rozgrzany tłuszcz i smaż przez parę minut z obu stron. Placki owsiane powinny być chrupiące. Po usmażeniu wyłóż je na ręczniki papierowe, wówczas nie będą tak tłuste. Do przysmaku świetnie pasuje jogurt, świeże owoce lub przetwory z nich (np. dżem, marmolada).