Spód do mazurka zawsze kojarzy się nam z kruchym pieczonym ciastem. Tym razem bazę wielkanocnego deseru przygotujemy w szybszy i prostszy sposób. Uruchamianie piekarnika wcale nie będzie konieczne, bo wystarczy tylko czekać, aż masa w formie sama zastygnie. Odmieniony spód do mazurka posmakuje całej rodzinie. W dodatku nie zaszkodzi osobom na diecie bezglutenowej. Zrób go na te święta dla swoich bliskich.
Pyszny spód do mazurka powstaje bez pieczenia
Tradycyjny spód do mazurka składa się z mąki, żółtek i tłuszczu mlecznego. Na pierwszy ze składników muszą uważać szczególnie osoby, które ograniczają gluten w swojej diecie. Na szczęście ta receptura pozwala cieszyć się smakiem specjału bez wyrzeczeń. Poza tym orzechowy spód to zbawienie dla osób, które nie mają czasu na długotrwałe pieczenie ciast i chcą zrobić wszystko od ręki. Ten przepis to spore ułatwienie.
Zamiast zwykłej mąki pszennej do przygotowania mazurka użyj mąki wykonanej własnoręcznie z orzechów. Potem połącz ją z cukrem i masłem. Najszybszy mazurek bez pieczenia jest gotowy. Na koniec wystarczy rozsmarować na nim ulubioną masę (np. marcepanową, krówkową) i ozdobić np. barwną posypką. Znakomite ciasto na wielkanocny stół powstaje w zaledwie 15 minut!
Przepis na spód do mazurka bez pieczenia
Składniki:
• 50 g masła
• 200 g orzechów (np. laskowych, włoskich)
• szczypta soli
• 80 g cukru
Przygotowanie:
Najpierw podpraż orzechy, np. na suchej patelni, czasami mieszaj, aż się zarumienią. Wrzuć je do kielicha blendera i rozdrabniaj na pył. W rondelku roztapiaj masło z cukrem i odrobiną soli, nie mieszaj. Gdy lekko zbrązowieje, wsyp orzechy i starannie mieszaj. Od razu rozprowadź masę na formie wyłożonej papierem pergaminowym. Wyrównaj ją łyżką i zaczekaj, aż zastygnie. Gdy spód będzie już wystarczająco twardy, możesz wykorzystać go dalej w kuchni. Rozsmaruj na nim słodką masę i udekoruj wg uznania.