REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaSposób na idealnie chrupiące frytki z batatów. W czym tkwi sekret?

Sposób na idealnie chrupiące frytki z batatów. W czym tkwi sekret?

Frytki z batatów
YouTube | Spain on a Fork

Przygotowanie frytek z batatów zajmie nam tylko parę minut. Domowe frytki to o wiele zdrowsza opcja ich sklepowych odpowiedników. Co więcej, frytki wykonane z batatów są nieco słodsze niż te, przyrządzone z ziemniaków. Można dodać do nich całą gamę przypraw, zgodnie z naszymi upodobaniami.

REKLAMA

Sekretna metoda!

Co jednak należy zrobić, aby wykonane przez nas frytki były idealnie chrupiące, a nie mokre i nieestetyczne? Ważny jest jeden szczegół, który pomoże nam w osiągnięciu kulinarnego sukcesu!

Do przygotowania idealnych frytek będziemy potrzebować oczywiście 3 batatów, a także 3 łyżek mąki ziemniaczanej, 5 łyżek oliwy z oliwek, 1 łyżeczki soli oraz przypraw według uznania. Polecamy tutaj skorzystać ze słodkiej papryki, czosnku i chili.

O tym pamiętaj!

Bataty obieramy i kroimy w kształt frytek. Następnie dokładnie je płuczemy i odstawiamy w zimnej wodzie na około 20 minut. Po tym czasie dokładnie suszymy bataty i umieszczamy je w dużej misce. Warzywa polewamy oliwą i posypujemy wybranymi przyprawami. Wszystko dokładnie mieszamy, aby przyprawy oblepiły warzywa. Całość umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

REKLAMA

Sekret idealnie chrupiących batatów tkwi właśnie w ich przepłukaniu pod bieżącą wodą. Dzięki temu pozbywamy się niechcianej skrobi, która jest odpowiedzialna za brak chrupkości. Po dokładnym wypłukaniu nasze frytki będą smakowite!

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Marta
Redaktorka strony ShareInfo.pl | Kategorie tekstów: Kulinaria, Ciekawostki, Porady, Zdrowie

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA