Przygotowanie frytek z batatów zajmie nam tylko parę minut. Domowe frytki to o wiele zdrowsza opcja ich sklepowych odpowiedników. Co więcej, frytki wykonane z batatów są nieco słodsze niż te, przyrządzone z ziemniaków. Można dodać do nich całą gamę przypraw, zgodnie z naszymi upodobaniami.
Sekretna metoda!
Co jednak należy zrobić, aby wykonane przez nas frytki były idealnie chrupiące, a nie mokre i nieestetyczne? Ważny jest jeden szczegół, który pomoże nam w osiągnięciu kulinarnego sukcesu!
Do przygotowania idealnych frytek będziemy potrzebować oczywiście 3 batatów, a także 3 łyżek mąki ziemniaczanej, 5 łyżek oliwy z oliwek, 1 łyżeczki soli oraz przypraw według uznania. Polecamy tutaj skorzystać ze słodkiej papryki, czosnku i chili.
O tym pamiętaj!
Bataty obieramy i kroimy w kształt frytek. Następnie dokładnie je płuczemy i odstawiamy w zimnej wodzie na około 20 minut. Po tym czasie dokładnie suszymy bataty i umieszczamy je w dużej misce. Warzywa polewamy oliwą i posypujemy wybranymi przyprawami. Wszystko dokładnie mieszamy, aby przyprawy oblepiły warzywa. Całość umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Sekret idealnie chrupiących batatów tkwi właśnie w ich przepłukaniu pod bieżącą wodą. Dzięki temu pozbywamy się niechcianej skrobi, która jest odpowiedzialna za brak chrupkości. Po dokładnym wypłukaniu nasze frytki będą smakowite!