Pyszny karp to danie wigilijne, które gości praktycznie na każdym polskim stole tego dnia. Jak przygotować tę rybę, aby była wyśmienita? Poznaj i wypróbuj sposobu na pysznego karpia. Jego smak zaskoczy każdego smakosza!
Karp to pyszna ryba, którą podaje się najczęściej w święta Bożego Narodzenia, a dokładnie w wigilię. Można zrobić go w wielu wersjach, ale żeby był idealny w smaku to trzeba go wcześniej przygotować. Poznaj sposób, o którym mało kto wie, dlatego koniecznie go wypróbuj. Rodzina będzie zachwycona smakiem.
Sposób na pysznego karpia. Marynata, której musisz wypróbować
Aby karp był mięciutki i wyśmienity w smaku, warto zamarynować go w marynacie z włoszczyzny i plastrów pomarańczy. Sprawi ona, że ryba po usmażeniu lub po upieczeniu będzie aromatyczna i niepowtarzalna w smaku. Jak ją przygotować?
Marynata pomarańczowa do karpia
Składniki:
1 pomarańcza
pół cebuli
odrobina mleka
1 marchewka i seler
sól i pieprz
Przygotowanie:
Marchewkę i seler zetrzyj na tarce, a potem wymieszaj. Cebulę posiekaj i dodaj do warzyw, wymieszaj i dokładnie obłóż nimi filety z karpia przyprawione wcześniej solą i pieprzem. Zalej całość odrobiną mleka, a na wierzch dodaj pokrojone plastry pomarańczy i odstaw na godzinę.
Po tym czasie możesz wyjąć rybę, następnie przygotować tak, jak lubisz – usmażyć na patelni lub upiec w piekarniku. Wcześniej zdejmij z filetów warzywa i plastry pomarańczy.
Ten sposób jest niezwykle prosty, szybki i nieco inny od tych klasycznych. Dlatego warto jest go wypróbować, smacznego!