Popularną i bardzo smaczną polską zupą jest botwinka. Zawiera minerały i witaminy, które dodatnio wpływają na pracę całego organizmu. Możemy z łatwością ją przygotować. Poznaj kilka wypróbowanych sposobów na jej przygotowanie.
Aromatyczna i delikatna w smaku botwinka należy do pospolicie wiosenno-letnich zup. Każdy może ją ugotować – wystarczy chwila czasu i można cieszyć się smakiem wyśmienitej potrawy.
Jak ugotować botwinkę?
Botwinkę możemy znaleźć w sklepach i na straganach już od maja, aż do końca lipca. To niepozorne warzywo może być składnikiem nie tylko wyjątkowej zupy, lecz także innych dań. Dzisiaj skupimy się tylko na klasycznej zupie, która jest prawdziwym wiosennym rarytasem. Poznaj praktyczne wskazówki, które ułatwią Ci jej przygotowanie.
Wybór najlepszej botwiny
Podczas wyboru botwinki, zwróć uwagę na jej łodyżki i liście. Powinny być jędrne i mieć wyraźny kolor. Na zupę najlepszy będzie pęczek z większymi buraczkami.
Tuż po zakupie odpowiedniej botwinki, owiń ją zwilżonym ręcznikiem papierowym i włóż do lodówki. Ten patent pozwoli na przedłużenie jej świeżości. Zanim zabierzesz się za gotowanie, starannie opłucz warzywo w chłodnej wodzie, a pomocą szczoteczki usuń resztki ziemi z buraczków. Danie będzie dużo bardziej apetyczne, jeżeli w trakcie gotowania dodasz do bulionu poszatkowaną botwinę i pokrojone buraki.
Przechowywanie zupy z botwinki
Gotową zupę z botwinki możesz zostawić w garnku albo przelać do szczelnego pojemnika i wstawić do lodówki. Zabezpieczona w ten sposób przetrwa nawet trzy dni.