Według ekspertów na łamach „BMJ Global Health”, na produktach zaliczanych do żywności wysokoprzetworzonej powinny pojawić się identyczne ostrzeżenia, jakie możemy ujrzeć na paczkach z papierosami.
Jedzenie tych produktów zwiększa ryzyko stłuszczenia wątroby
Produkty wysokoprzetworzone są niezdrowe oraz nafaszerowane chemią. Częste ich spożywanie grozi nabawieniem się niebezpiecznych chorób takich jak: nadwaga, otyłość, cukrzyca, choroby serca, stłuszczenie wątroby czy nowotwory (rak trzustki czy wątroby).
Mimo wielu ostrzeżeń naukowców, sprzedaż żywności przetworzonej ma się bardzo dobrze.
Skutki jedzenia przetworzonej żywności
Eksperci twierdzą, że na opakowaniach z niezdrową żywnością powinny znaleźć się ostrzeżenia takie, jakie są na paczkach papierosów, ponieważ ograniczyłoby to konsumpcję tych produktów. Naukowcy uważają, że wprowadzenie tego jest konieczne, gdyż wysokoprzetworzone jedzenie według nich jest identycznie szkodliwe, jak palenie fajek.
Oto czarna lista produktów badaczy:
słodycze,
słodzone napoje gazowane,
margaryny,
miksy do smarowania pieczywa,
wyroby cukiernicze,
słodzone płatki śniadaniowe,
wyroby mięsne,
słone przekąski np. chipsy,
szybkie dania gotowe.
Na tych ostrzeżeniach się nie kończy. Eksperci przeprowadzili badania w NIH Clinical Center w Bethesda w USA, dzięki którym udowodniono, że osoby, które spożywają wysokoprzetworzoną żywność, szybciej przybierają na wadze, bo aż średnio o 1 kg. tygodniowo.