pierogi
fot. Pixabay

Szukasz pomysłu na farsz do pierogów? Znudził Ci się tradycyjny ser, farsz mięsny lub sezonowe owoce? Wypróbuj pierogi z bobem i wędzonym boczkiem. Nie pożałujesz!

Składniki:
bób – 500 g
wędzony boczek – 150 g
czosnek – 3-4 ząbki
cebula – 1 szt
posiekany koperek – 2 łyżki
sól, pieprz

Składniki na ciasto:
mąka pszenna – 400 g
gorąca woda – 250 ml
sól

Najpierw w osolonej wodzie ugotuj bób, odcedź go i ostudź. Cebulę i boczek pokrój w kostkę. Na rozgrzana patelnię wyłóż boczek ,a gdy tłuszcz z niego się wytopi dodaj cebulę. Dołóż też przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość smaż, aż lekko się zarumieni.

Bób obierz ze skórki i rozgnieć widelcem. Dodaj do niego podsmażony boczek z cebulą i koperek. Wszystko dopraw solą i pieprzem.

Do miski wsyp mąkę, dodaj sól i stopniowo dolewaj wodę. Zagniataj jednolite ciasto. Następnie przykryj je ściereczką i zostaw na 15-20 minut.

Blat posyp mąką, wyłóż na niego ciasto. Rozwałkuj. Szklanką wycinaj koła. Na środek każdego nałóż farsz, składaj pierogi na pół i sklejaj.

W garnku zagotuj lekko osoloną wodę. Pierogi wrzucaj na wrzątek i gotuj około 2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę

Autor tekstu: ShareInfo.pl

Wydawca strony ShareInfo.pl | Kategoria ogólna