Staropolski piernik dojrzewający na święta. Zacznij go robić już teraz

piernik staropolski dojrzewający
fot. screen Youtube / HexenKüche

Jeśli w święta chcesz zachwycić bliskich pysznym staropolskim dojrzewającym piernikiem, pracę nad nim zacznij już teraz. Przygotowanie tego aromatycznego ciasta składa się z kilku kroków, a pierwszy z nich trzeba wykonać co najmniej 4 tygodnie przed Bożym Narodzeniem. To sprawi, że konsystencja i smak ciasta do świąt nabierze pożądanych właściwości.

REKLAMA

Jak zrobić piernik staropolski dojrzewający?

Składniki:

szklanka miodu
2 żółtka
1 jajko
pół kg mąki
100 ml mleka
3 łyżki przyprawy do piernika
200 g cukru
220 g masła
2 spore garści orzechów włoskich
2 łyżeczki sody
2 tabliczki czekolady deserowej
500 g powideł śliwkowych (bądź innych, ale śliwkowe będą najlepsze)

REKLAMA

Sposób przygotowania:
Cukier, miód (z podanej w przepisie porcji zostaw 2 łyżki) i masło (także odłóż 2 spore łyżki) przełóż do większego garnka. Całość wymieszaj, zagotuj i ostudź. Do lekko ciepłej masy wbij jajko, dodaj żółtka i mąkę, wymieszaj. Potem dodaj przyprawę do piernika i zacznij zagniatać składniki na jednolitą, gładką masę. W osobnym naczyniu połącz mleko z sodą, dodaj je do ciasta, zagnieć. Do ciasta wrzuć także pokrojone orzechy włoskie. To etap, w którym czeka cię (oraz ciasto) odpoczynek.

Tak przyrządzoną masę umieść w naczyniu, okryj ściereczką i wstaw do lodówki na 2, a nawet 3 tygodnie. Po upływie tego czasu posyp ciasto mąką, rozwałkuj i przełóż do blaszki wyścielonej papierem. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez pół godziny. Wypiek po ostudzeniu powinien być twardy. Pokrój go na 3 części (najlepiej pionowo, bo inaczej może się kruszyć). Zawiń kawałki w folię aluminiową i włóż na 7 dni do chłodziarki. Po tym czasie piernik możesz już przełożyć powidłami. Jego wierzch polej polewą czekoladową. Aby ją zrobić, rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej, dodaj odłożone masło i miód. Wszystkie składniki podgrzej i gorącą masą ozdób wierzch deseru. Piernik staropolski dojrzewający jest już gotowy, przechowuj go w lodówce.

REKLAMA

Podziel się: