Pierogi można przyrządzać na różne sposoby. Chyba największym uznaniem cieszą się te skrywające w środku nadzienie z kapusty lub mięsa. Wart uwagi jest też przepis na pierogi z kaszą gryczaną. Uzyskamy równie smakowity efekt, a gdy dodamy do nich jeszcze kilka listków mięty, nikt nie będzie w stanie się im oprzeć.
Pierogi odgrywają znaczącą rolę w polskiej kuchni. Na pewno znajdą się osoby, które mogłyby zajadać się nimi praktycznie codziennie. Dziś prezentujemy wyjątkowy przepis, który ułatwi przygotowanie pysznych pierogów z kaszą gryczaną.
Szybki przepis na pierogi z kaszą gryczaną
Ciasto na pierogi:
Składniki:
250 ml ciepłej wody
500 g mąki
roztrzepane jajko
10 g masła
5 g soli
Farsz:
500 g twarogu
torebka ugotowanej kaszy gryczanej
jajko
garść mięty
sól
pieprz ziołowy
Sposób przygotowania:
Przygotowanie pierogów zaczynamy od przesiania mąki wraz z solą na blat. W kopczyku robimy wgłębienie, wrzucamy tam masło i dodajemy jajko. Powoli dolewamy ciepłą wodę i zaczynamy wyrabiać ciasto – zwykle trwa to 10 minut. Przykrywamy je ściereczką. Ugotowaną kaszę łączymy z jajkiem i białym serem. Doprawiamy pieprzem, solą i posiekaną miętą. Możemy dodać też inne ulubione składniki. Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy z niego krążki. Na środku każdego z nich kładziemy odrobinę farszu i zalepiamy brzegi pierogów. Wrzucamy je partiami na osolony wrzątek, a gdy wypłyną na powierzchnię, gotujemy je jeszcze 3 minuty.