Colesław to pyszna surówka znana na całym świecie. Jej klasyczny wariant – z kapustą, jest co prawda smaczny, ale niektórzy mogą być już nim znudzeni. Właśnie dla takich osób mamy wspaniałą recepturę na colesława z kalafiorem! Warzywo to nadaje surówce przyjemny, lekko słodki posmak i chrupiącą konsystencję. Spróbuj zamienić kapustę na kalafiora i zrób miłą niespodziankę swoim domownikom.
Nowa odsłona surówki colesław nie jest trudna w wykonaniu i nie potrzebujesz zbyt wielu składników, aby ją zrobić. Pasuje niemal do każdego obiadu i z łatwością możesz ją przechowywać. Zapraszamy po wyjątkowy przepis.
Jak przygotować surówkę Colesław z dodatkiem kalafiora?
Składniki:
2 marchewki
1/2 kg kalafiora
1 duża cebula
cukier puder
2 łyżki soku z cytryny
pieprz i sól do smaku
5-6 łyżek majonezu
Sposób przygotowania:
Usuwamy z kalafiora twardy głąb, pozostałą część myjemy i osuszamy za pomocą ręcznika papierowego. Dzielimy warzywo na mniejsze różyczki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Marchewkę myjemy, obieramy i także rozdrabniamy na tarce, następnie łączymy ją z kalafiorem. Wszystko doprawiamy do smaku solą, odstawiamy na 20-30 minut. Cebulę obieramy i drobno szatkujemy, a potem wrzucamy do marchewki z kalafiorem, mieszamy. Na samym końcu łączymy surówkę z sokiem z cytryny oraz majonezem, doprawiamy do smaku cukrem i pieprzem. Smacznego.