Nie ma lepszego dodatku do ryby czy kotleta schabowego niż witaminowa surówka z marchewki. Wersja od Magdy Gessler jest soczysta i wprost rozpływa się w ustach. Poznaj przepis restauratorki na wyśmienitą surówkę z marchewki. Dodatek chrzanu świetnie zaostrza jej smak.
Magda Gessler lekko słodki korzeń wzbogaca o tarty chrzan i jabłka, dzięki czemu obiadowy przysmak ma orzeźwiający smak i smakuje wybitnie. Surówkę możecie podać do niemalże każdego obiadu. Ujmująca kompozycja marchewki, chrzanu i jabłka z dodatkiem chrupiących orzechów włoskich na pewno skradnie wasze serca.
Surówka z marchewki według przepisu Magdy Gessler
Składniki:
200 g słodkich jabłek
400 g marchewki, najlepiej młodej
2-3 czubate łyżki śmietany 12%
sól i pieprz w ilości do smaku
1 łyżeczka soku z cytryny
pół łyżeczki cukru
orzechy włoskie
10 g korzenia chrzanu
Sposób wykonania:
Marchew umyj i obierz (jeśli nie jest młoda), potem zetrzyj ją na tarce o największych oczkach i przełóż do dużego naczynia. Jabłka po umyciu także rozdrobnij na tarce. Połącz ze sobą oba składniki, skrop je niewielką ilością soku z cytryny i starannie wymieszaj. Do składników dodaj obrany i starty chrzan – także skrop go odrobiną soku z cytryny, dzięki temu nie ściemnieje. Surówkę połącz ze śmietaną, dopraw cukrem, pieprzem, solą do smaku. Orzechy rozgnieć i posyp nimi potrawę. Smacznego.