Barszcz czerwony to jedno z najbardziej popularnych wigilijnych dań. Dziś mamy dla was pyszną wersję zupy zawierającej dodatek soku jabłkowego. Jej przygotowanie jest proste, a podana z grzybowymi uszkami zupa jest wyborna. Waszym bliskim z pewnością przypadnie do gustu.
Barszczyk zakwaszany sokiem jabłkowym to wyjątkowa potrawa. Polskie owoce sprawdzą się w nim znakomicie. Jeśli jesteście fanami kulinarnych przygód, możecie pokusić się nie tylko o dodanie do potrawy niewielkiej szklanki soku, ale także zaserwowanie zupy z grillowanymi cząstkami jabłka. Najlepiej do barszczu nadają się kwaśne odmiany, takie jak np. antonówka czy szara reneta.
Jak przygotować barszcz czerwony z sokiem jabłkowym?
Składniki:
850 g buraków
2 litry wody
200 ml soku jabłkowego
biała część niewielkiego pora
3 niezbyt duże marchewki
kawałek małego selera
pęczek koperku
1 korzeń pietruszki
3 ziarna ziela angielskiego
pieprz i sól do smaku
5 ziaren czarnego pieprzu
2 liście laurowe
Sposób wykonania:
Na początku umyj i obierz włoszczyznę. Wrzuć przyprawy w kawałku i zalej wszystko wodą, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 30 minut. Buraki wyszoruj pod bieżącą wodą, a potem je obierz i rozdrobnij na tarce o dużych oczkach. Starte warzywo przełóż do bulionu w garnku, dorzuć pokrojony koperek i gotuj przez 15 minut. Czasami przemieszaj zupę. Wzbogać ją o sok jabłkowy, zamieszaj. Dopraw cukrem, solą oraz pieprzem. Barszczyk podawaj po odcedzeniu wraz z uszkami grzybowymi, smacznego.
Wskazówka:
Jeśli uznasz, że barszcz czerwony jest za mało kwaśny, wlej do niego odrobinę octu jabłkowego. Możesz także dodać zakwas buraczany lub trochę soku z ogórków kiszonych pod koniec obróbki cieplnej.