Świetny sposób na przygotowanie kurek. Dzięki temu nie będą gorzkie

kurki
fot. Pixabay

Sezon na kurki właśnie się rozpoczął. Warto jak najczęściej sięgać po dary natury. Oprócz sezonowych owoców i warzyw, mamy do dyspozycji także grzyby, w tym pyszne kurki. Warto przypomnieć sobie, jak należy je przyrządzać. Pieprznik jadalny czasami potrafi być gorzki, ale wystarczy, że przygotujesz go w ten sposób i straci swoją goryczkę.

   

Jak przygotować kurki, żeby nie miały goryczki?

Jeśli nie chcesz, aby grzyby były gorzkie, usmaż je na suchej patelni. Jedyne co musisz zrobić, to postawić patelnię na średnim gazie, wrzucić na nią kurki i poczekać aż powtórnie wchłoną soki. Trwa to przeważnie 10 minut. Po upływie tego czasu należy zdjąć patelnię z palnika i odstawić grzyby do wystygnięcia. Część kucharzy korzysta również z drugiego patentu. Sposób polega na ugotowaniu pieprznika w garnku do gotowania na parze – proces trwa zazwyczaj 10 minut.

Grzyby przygotowane w ten sposób na pewno nie będą gorzkie. Z sukcesem dodamy je do smakowitych dań m.in. wytrawnego sosu lub jajecznicy.

   

Zalety kurek
Kurki są zasobne w witaminy: E, A, C, B2, PP, D i B1. Zawierają też sporo cennych pierwiastków, głównie potas, żelazo, jod, cynk i fluor.

Udostępnij:
   

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę