Szarlotka po arabsku to wyśmienita wersja klasycznego jabłecznika, który uwielbiany jest przez większość z nas. Poznaj rewelacyjny przepis na arabski jabłecznik.
Ten przepis nie różni się składnikami, ale sposobem przygotowania. Jabłka podsmażane są najpierw na patelni z karmelem. Dzięki temu są obłędne w smaku po upieczeniu, a z ciastem komponują się rewelacyjnie.
Szarlotka po arabsku. Obłędny przepis
Składniki:
Jabłka:
» 100 g cukru
» 30 g masła
» 3 jabłka
» 1 łyżeczka cynamonu
Ciasto:
» 1 jajko
» 80 g cukru
» 100 g stopionego masło
» 1 łyżeczka proszku do pieczenia
» 280 g mąki
Przygotowanie:
Jabłka obierz, a potem pokrój w kostkę. Cukier rozpuść na suchej patelni cały czas mieszając. Dodaj masło i mieszaj, a następnie dodaj jabłka. Pokrop sokiem z cytryny.
Jajko zmiksuj z cukrem na gładką masę i dodaj stopione masło, następnie na koniec wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia. Odkrój 1/3 ciasta i odłóż, a resztę ciasta wyłóż ciasto na tortownicę (24cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wyłóż jabłka na ciasto, a ich wierzch posyp startym ciastem. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 40-50 minut.
Smacznego!