Szarlotka po niemiecku to przepis, który musisz wypróbować. Ten smak jest niepowtarzalny i z pewnością przypadnie do gustu każdemu.
Ciasto z jabłkami to deser idealny do kawy i nie tylko. W wersji niemieckiej smakuje niepowtarzalnie, a to dzięki nietypowemu przepisowi. Musisz spróbować. Przepis znajdziesz poniżej.
Szarlotka po niemiecku – ten przepis zachwyci każdego
Składniki:
Ciasto:
» 470 g mąki uniwersalnej
» pół łyżeczki soli
» 2 łyżeczki sody oczyszczonej
» 90 g cukru pudru
» 3 łyżki cukru waniliowego
» 1 jajko + 1 żółtko
» 270 g masła
Nadzienie jabłkowe:
» 1300 g jabłek
» 5 łyżek surowego cukru
» 2 łyżeczki cynamonu
Nadzienie budyniowe:
» 4 jajka
» 110 g cukru
» 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
» 3 łyżki cukru waniliowego
» 80 g budyniu w proszku
» 870 ml mleka
» 110 g masła
Przygotowanie:
Do mąki dodaj sól, sodę oczyszczoną, cukier puder, cukier waniliowy, jajko, żółtko, zimne masło, następnie zagnieć ciasto i włóż do zamrażarki.
W tym czasie przygotuj nadzienie budyniowe. Jajka wbij do miski, następnie dodaj cukier i ekstrakt waniliowy wraz z cukrem waniliowym. Zmiksuj na puszystą masę, a potem dodaj budynie w proszku i 200 ml mleka. Całość dobrze wymieszaj, a pozostałe mleko zagrzej w garnku. Gdy zacznie się gotować to wlej masę z jajek, następnie mieszaj, aż zgęstnieje. Kiedy masa wystygnie, a potem dodaj do niej zimne masło.
Jabłka obierz, następnie zetrzyj na tarce. Dodaj do nich cynamon, a potem cukier i wymieszaj. Do większej blaszki zetrzyj zimne ciasto zostawiając mały kawałek. Na ciasto wyłóż masę jabłkową, następnie masę budyniową. Całość pokryj startym kawałkiem ciasta.
Piecz szarlotkę w 180 stopniach przez 45 stopni, a potem po upieczeniu posyp cukrem pudrem i gotowe. Smacznego!