Szarlotka w 10 minut – oto rewelacyjny przepis na błyskawiczne ciasto z jabłkami, które uwielbia każdy. Jest tak wilgotna i puszysta, że migiem znika z talerza! W dodatku nie wymaga wielu składników, dlatego poradzi sobie z nią każdy smakosz.
Szarlotka to ciasto, które bazuje na jabłkach i wilgotnym cieście. Większość osób zna przepisy, które wymagają większego wkładu czasu, dlatego przychodzimy z rewelacyjną recepturą – szybką i przepyszną. Poznaj przepis i koniecznie wypróbuj!
Szarlotka w 10 minut – błyskawiczny i obłędny przepis!
Składniki:
» 4 jabłka
» 2 jajka + szczypta soli
» 200 g mąki
» 150 gramów cukru
» starta skórka z 1 cytryny
» 100 ml mleka
» 10 g proszku do pieczenia
» 50 ml oleju roślinnego
Przygotowanie:
Do miski wbij jajka, cukier oraz szczyptę soli, a następnie wymieszaj trzepaczką lub zmiksuj mikserem na najniższych obrotach przez około 5 minut. Dodaj olej i ponownie zmiksuj przez chwilę, a potem dolej mleko i znów zmiksuj.
Do drugiej miski wsyp mąkę i proszek do pieczenia, następnie wymieszaj dokładnie. Wsyp mąkę do masy jajecznej i wymieszaj drewnianą łyżką. Na koniec zetrzyj skórkę z cytryny i dodaj do masy.
Przygotuj jabłka – obierz je ze skórki oraz pokrój w łódeczki, a następnie skrop je delikatnie sokiem z cytryny. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej do niej ciasto, a potem na wierzchu poukładaj jabłka. Piekarnik nagrzej do 180 stopni oraz włóż ciasto na około 45 minut. Po upieczeniu posyp szarlotkę cukrem pudrem i gotowe! Smacznego!