REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaSzarlotka w nowej wersji. Cudowna w smaku dzięki tym składnikom

Szarlotka w nowej wersji. Cudowna w smaku dzięki tym składnikom

szarlotka
fot. screen Youtube / Kikis Kitchen

Mało kto jest w stanie odmówić sobie pysznej szarlotki. Jeśli tradycyjna odsłona ciasta wam się już znudziła, mamy nie lada gratkę. Deser przyrządzony na bazie tłuszczu kokosowego, mieszanki dwóch mąk i zdrowego słodzika zamiast cukru przypadnie do gustu szczególnie tym smakoszom, którzy mają ochotę sięgnąć po coś słodkiego i zarazem lekkiego. Wypróbujcie koniecznie.

REKLAMA

Szarlotka należy do prostych deserów. Można ją wykonać w zdrowszej i jeszcze smakowitszej wersji, stosując nieco inne składniki niż zazwyczaj. Przepis, który wam dziś podsuwamy, nie jest trudny, a potrzebne produkty są dostępne prawie w każdym sklepie. Jesteście gotowi na małą odmianę?

Jak przygotować nowoczesną szarlotkę?

Składniki na ciasto:
1 duże jajo
130 g mąki owsianej
130 g mąki pszennej
100 g erytrytolu lub ksylitolu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
120 g oleju kokosowego

Składniki na mus jabłkowy:
1 płaska łyżeczka cynamonu
4 średnie jabłka
cukier puder do posypania (opcjonalnie)
1-2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej (opcjonalnie)

REKLAMA

Sposób wykonania:
Jabłka umyj, obierz, a potem rozdrobnij na dużych oczkach tarki. Przełóż je do garnka i duś przez 15-20 minut – do momentu, aż staną się miękkie, a płyn odparuje. Ostudź je i wymieszaj z cynamonem. Gdy wciąż będą nieco płynne, a nie chcesz ich dalej gotować, połącz je z mąką ziemniaczaną. Ten patent sprawi, że spód ciasta nie nasiąknie.

Piekarnik nastaw na temp. 180°C. Oba rodzaje mąki przesiej do większego naczynia, utwórz dołeczek i wbij do niego jajko. Dodaj wybrany słodzik, miękki olej kokosowy, a także proszek do pieczenia, wszystkie składniki wyrabiaj na jednolitą masę. 1/3 powstałego ciasta owiń folią spożywczą i włóż do zamrażarki. Reszty placka użyj do wylepienia spodu formy. Ciasto nakłuj widelcem i piecz przez 10-15 minut. Wyjmij je z piekarnika i rozsmaruj na nim mus jabłkowy. Schłodzoną porcję ciasta zetrzyj na tarce wprost na wierzch szarlotki. Wstaw ją na ok. 45 minut do piekarnika. Posyp cukrem pudrem i podawaj, smacznego.

REKLAMA

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Justyna
Absolwentka Dietetyki, a obecnie redaktorka w serwisie ShareInfo.pl. Prywatnie miłośniczka zdrowej kuchni i aktywnego trybu życia. Uwielbiam odkrywać tajniki gotowania, interesuje się zwierzętami, ziołolecznictwem i ogrodnictwem. Na swojej działce uprawiam różne gatunki warzyw i owoców. Tworzenie artykułów z różnych dziedzin to moje hobby i z chęcią się tym zajmuję.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA