REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaSzarpana wołowina. Jak ją przyrządzić? Mamy sprawdzony przepis

Szarpana wołowina. Jak ją przyrządzić? Mamy sprawdzony przepis

szarpana wołowina
fot. screen Youtube / SnS Grills

Szarpana wołowina to przepyszny dodatek do zapiekanych frytek, sałatek, tortilli mięsnej i burgerów. Mięso ma wyrazisty smak, aromat, a do tego jest delikatne i soczyste. Jak przyrządzić szarpaną wołowinę?

REKLAMA

Mięso wołowe jest miękkie i można je z łatwością podzielić za pomocą widelca na małe, szarpane kawałki. Sekret perfekcyjnego mięsa do tortilli, burgerów czy innych potraw tkwi w marynacie i optymalnej temperaturze pieczenia, która nie powinna być zbyt wysoka.

Wołowina doskonale smakuje obtoczona w kolendrze, papryce, tymianku, czosnku i kminku. Wszystkich tych ziół i przypraw nie mogło oczywiście zabraknąć w naszej marynacie. Mięso należy piec przez 5 godzin w 120°C, dzięki czemu będzie niebywale delikatne i soczyste. Warto przykryć wołowinę pokrywką do naczynia żaroodpornego, gdyż wtedy potrawa nie będzie wysuszona. Można ją zdjąć na ostatnie 30 minut pieczenia.

Z wołowiny przyrządzisz też mnóstwo innych pysznych potraw – sprawdź nasz przepis na gulasz wołowy czy ragout wołowe.

REKLAMA

Szarpana wołowina – przepis

Składniki:
1 kg wołowiny bez kości, np. karku
łyżeczka soli
2 łyżki oliwy z oliwek
łyżeczka soku z cytryny
łyżeczka pieprzu
łyżeczka kminu rzymskiego
łyżeczka czosnku granulowanego
pół łyżeczki kolendry mielonej
łyżka papryki słodkiej mielonej
łyżeczka oregano

Przygotowanie:
Najpierw przyrządzamy mieszankę przypraw i ziół: kolendrę miażdżymy w moździerzu, przekładamy do naczynia, a potem dorzucamy pozostałe przyprawy, wraz z pieprzem i solą. Wlewamy sok z cytryny, oliwę i mieszamy. Wołowinę myjemy, osuszamy. Całą sztukę mięsa starannie obtaczamy w marynacie, owijamy folią aluminiową i umieszczamy w lodówce na całą dobę. Mięso wraz z całą marynatą przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą, przykrywamy pokrywą.

Piekarnik rozgrzewamy do 120°C (grzanie góra – dół), pieczemy przez 5 godzin. Na 30 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy pokrywę, aby wołowina trochę się podpiekła. Wyjmujemy ją z pieca i dzielimy na mniejsze, szarpane kawałki za pomocą widelca. Smacznego.

REKLAMA

ZOBACZ TAKŻE
REKLAMA