REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaSzybka i pyszna przekąska z cebuli. Przepis Wachowicz zwala z nóg

Szybka i pyszna przekąska z cebuli. Przepis Wachowicz zwala z nóg

Ewa Wachowicz i cebula
fot. Facebook / Ewa Wachowicz / Pixabay

Szukasz pomysłu na szybką, tanią i pyszną przekąskę? Dobrze trafiłeś! Krążki cebulowe w cieście naleśnikowym z przepisu Ewy Wachowicz to prawdziwa poezja smaku. Przyrządzisz je w mgnieniu oka i z kilku prostych składników. Warzywo otoczone chrupiącą panierką podane z dodatkiem swojskich sosów zachwyci każdego. Taka przekąska idealnie sprawdzi się na spotkania ze znajomymi, mecz i mnóstwo innych okazji.

REKLAMA

Smażone krążki cebulowe są chrupiące i niezwykle aromatyczne. Podaj je z ulubionymi sosami, a nikt nie będzie w stanie się im oprzeć. Receptura na ten przysmak pochodzi z oficjalnej strony Ewy Wachowicz.

Aby zrobić cebulową przekąskę, musisz zaopatrzyć się w kilka składników, które z dużym prawdopodobieństwem masz już w kuchni. Pierścienie obtacza się w cieście naleśnikowym – powstaje ono z mleka, mąki, jajka i soli. Następnie powinny one trafić do mocno rozgrzanego tłuszczu. Mistrzyni gotowania do smażenia wybiera olej rzepakowy, który ma wysoki punkt dymienia, dzięki czemu nic się nie przypala.

Ewa Wachowicz krążki cebuli najpierw panieruje w mące, potem w cieście, a na końcu w bułce tartej. Dzięki temu warzywo pozostaje miękkie wewnątrz i cudownie chrupiące z zewnątrz. Gwiazda serwuje swoją przekąskę z ketchupem, sosem czosnkowym i posypuje całość pokrojoną zieleniną.

REKLAMA

Przepis Ewy Wachowicz na krążki cebulowe w cieście naleśnikowym

Składniki:
na ciasto:
jajko
pół szklanki mleka
pół szklanki mąki pszennej
szczypta soli

Dodatkowo:
2 większe cebule
mąka
bułka tarta
olej rzepakowy do smażenia

Sposób wykonania:
Wszystkie składniki na ciasto łączymy i mieszamy na zwartą, gładką masę. Cebulę kroimy w talarki i dzielimy na pierścienie. Następnie obtaczamy je w mące, a potem panierujemy w cieście oraz bułce tartej.

REKLAMA

Cebulę smażymy na rozgrzanym tłuszczu, aż się zrumieni. Po obróbce cieplnej wykładamy ją na moment na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru oleju. Przekąskę serwujemy z dowolnym sosem. Smacznego.



Na naszej stronie znajdziesz też wiele innych przepisów na szybkie i smaczne przekąski. Polecamy chipsy warzywne, kulki ziemniaczane i frytki belgijskie.

REKLAMA

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Justyna
Absolwentka Dietetyki, a obecnie redaktorka w serwisie ShareInfo.pl. Prywatnie miłośniczka zdrowej kuchni i aktywnego trybu życia. Uwielbiam odkrywać tajniki gotowania, interesuje się zwierzętami, ziołolecznictwem i ogrodnictwem. Na swojej działce uprawiam różne gatunki warzyw i owoców. Tworzenie artykułów z różnych dziedzin to moje hobby i z chęcią się tym zajmuję.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA