Czy masz w domu czerstwe pieczywo? Wiadomo, że nikt nie zje go z apetytem, ale z drugiej strony to grzech wyrzucać jedzenie, tym bardziej że można wykorzystać nieświeży wypiek w bardzo pomysłowy sposób. O ile jeszcze nie rozwinęła się na nim pleśń, to możesz wyczarować z chleba wyśmienite i niezwykle sycące danie, przypominające pizzę. Koniecznie sprawdź ten przepis.
Smakowita potrawa na bazie chleba jest nawet lepsza od pizzy
Czerstwy chleb nie powinien trafiać do kosza na śmieci. Twardym kromkom jasnego pieczywa można dać drugie życie. W kilka chwil stworzysz specjał, który przebije smakiem każdą pizzę i inny fast-food. Sposób przygotowania jest bardzo prosty, więc na pewno sobie poradzisz. Poniżej znajdziesz recepturę krok po kroku.
Przepis na pyszne danie a’la pizza z czerstwego chleba
Składniki:
6 kromek czerstwego chleba
4 duże jajka
6 plastrów sera żółtego
3 plastry dowolnej szynki
30 g tartego sera żółtego
150 ml śmietany
1/3 łyżeczki słodkiej papryki
30 g masła/margaryny
pieprz i sól w ilości do smaku
pół łyżeczki ziół prowansalskich
Sposób przygotowania:
Formę wkładamy papierem pergaminowym, na dnie kładziemy 3 kromki chleba. Po kolei umieszczamy na każdej z nich: plaster żółtego sera, porcję wędliny i znów kawałek sera. Na wierzchu umieszczamy chleb.
W oddzielnej misce jaja mieszamy z przyprawami i śmietaną. W tak przygotowanej mieszance zanurzamy nasze „kanapki”, starannie je obtaczając (panierując).
Znów układamy je w blaszce, a następnie łyżką polewamy pozostałym sosem. Na wierzchu lokujemy po plasterku masła i całość posypujemy tartym serem żółtym. Potrawę pieczemy przez 15 minut w temperaturze 190°C.
Jak serwować zapiekankę a’la pizza z czerstwego chleba?
Do potrawy przypominającej pizzę doskonale pasuje ketchup. Najlepszy będzie oczywiście sos domowej roboty – chociażby ten z przepisu Karola Okrasy. Warto przygotować także witaminową surówkę np. colesław.
Polecamy też przepis na hamburgera, chipsy z makaronu i pizzę z cukinii.