W piątek wielu katolików nie spożywa mięsa. Co w takim razie przyrządzić na obiad? Proponujemy postne kotlety z trzech składników. Są łatwe i szybkie do zrobienia, a w dodatku stanowią zdrowy i pyszny substytut tradycyjnych kotletów mielonych.
W postny piątek wielu ludzi rezygnuje z jedzenia mięsa. Nie dotyczy to ryb, które w tym okresie można jeść bez wyrzutów sumienia. Biorąc pod uwagę dania obiadowe, kotlety można też wykonać z kasz, warzyw, twarogu, makaronu i różnych serów. Wszystko zależy tylko od naszej inwencji.
Przepis na postne kotlety z 3 składników
Składniki:
2 jajka
bułka tarta
2 ząbki czosnku
olej do smażenia
pieprz i sól
Jak przygotować bezmięsne kotlety?
Jajka wybijamy do naczynia. Obrane ząbki czosnku przeciskamy przez praskę, wrzucamy do jajek, mieszamy z dodatkiem pieprzu i soli. Do składników dodajemy szklankę tartej bułki, mieszamy. Następnie dodajemy stopniowo tartą bułkę i wyrabiamy masę, aż będzie ona dość zwarta.
Formujemy z niej kotlety niedużej wielkości. Każdy możemy obtoczyć jeszcze w tartej bułce. Na patelni rozgrzewamy znaczną ilość oleju i układamy uformowane kotlety. Smażmy je po kilka minut z obu stron, aż nabiorą apetycznie rumianej barwy. Smacznego.