Szybkie bułeczki najlepiej smakują wtedy, gdy są jeszcze ciepłe. Z masłem i ulubionymi dodatkami zachwycą każdego smakosza. Są bardzo proste i w dodatku błyskawiczne w wykonaniu – przygotujesz je w 10 minut! Poznaj rewelacyjny przepis.
Do przygotowania bułek nie potrzebujesz wielu składników. Wystarczy tylko woda, mąka, masło i dobry ser. Smakują lepiej niż te z marketu i w dodatku są bardzo chrupiące, a w środku niezwykle mięciutkie. Idealnie sprawdzą się w sytuacjach awaryjnych – gdy skończyło się pieczywo, a nie mamy czasu iść do sklepu. Oto przepis na ekspresowe bułeczki!
Przepis na szybkie bułeczki. Zrobisz je w 10 minut
Składniki:
» 150 ml wody
» 70 g masła
» szczypta soli i pieprzu
» 3 jajka
» 1 szklanka mąki pszennej
» 25 g parmezanu
» 50 g mozzarelli
» szczypta pietruszki
Przygotowanie:
Masło włóż do garnka i rozpuść je na małym ogniu, aby się nie spaliło. Gdy się już rozpuści, dolej wodę i wymieszaj, a następnie dodaj sól i pieprz – zagotuj przez chwilę. Zdejmij z ognia i wsyp mąkę, energicznie mieszaj. Masa będzie przypominać gęsty budyń z grudkami, odstaw ją do przestudzenia.
Kiedy masa ostygnie, dodawaj po jednym jajku i miksuj mikserem. Dodaj szczyptę posiekanej pietruszki i wymieszaj ciasto łyżką, a następnie dodaj starty ser – mozarellę i parmezan – i ponownie wymieszaj. Masa będzie kleić się do miski – przypomina gładki budyń, już bez grudek.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i łyżką nakładaj okrągłe bułeczki, a następnie posyp je serem. Włóż do piekarnika – 190 stopni na 25 minut. I gotowe, smacznego!