Zarówno z mięsa mielonego, jak i kapusty można przygotować mnóstwo wyśmienitych potraw. Niedawno wypróbowałam niesamowitą recepturę na danie lepsze niż gołąbki. Podałam na obiad i wszyscy zaniemówili. Specjał o wyjątkowym wyglądzie i smaku zapisał się w moim kuchennym repertuarze już na stałe.
Kapusta nie nadaje się tylko do zup czy gołąbków. Stworzysz z niej dużo wiele więcej potraw
Dotychczas nie za bardzo lubiłam przyrządzać gołąbki – trzeba się nad nimi trochę napracować. Zazwyczaj ten ponadczasowy specjał jadałam u rodziny albo zamawiałam w restauracji. Gdyby czas wykonania kultowych zawiniątek, był krótszy, to na pewno serwowałabym je częściej. Testowałam też odsłonę bez zawijania, ale uznałam, że też jest żmudna.
Gdy więc w sieci natknęłam się na łatwą recepturę, w której kapustę i mięso mielone łączy się ze sobą, od razu musiałam ją wypróbować. W dodatku zaciekawił mnie sos – uwielbiam połączenie koncentratu pomidorowego, jogurtu i ziół. To danie udało mi się przyrządzić w mniej niż 20 minut. Potem tylko włożyłam je do piekarnika, a po upieczeniu natychmiast zabrałam się za pałaszowanie. Było tak pyszne, że nie mogłam się oderwać.
Potrawa z kapusty i mięsa mielonego przebija smakiem nawet gołąbki
Mozolne zawijanie farszu mięsnego w ugotowane liście kapusty i robienie wieloskładnikowego sosu potrafi zająć czasami pół dnia. Skuś się na coś znacznie prostszego i szybszego – po prostu połóż na kawałkach kapusty doprawione mięso, zalej sosem i upiecz w piekarniku. Kompozycja smakuje bajecznie.
Przepis na popisowe danie z mięsa i kapusty
Składniki:
600 g mielonej łopatki wieprzowej
1 nieduża główka białej kapusty
3 ząbki czosnku
1 średnia cebula
20 g koncentratu pomidorowego
200 g jogurtu naturalnego
pieprz i sól w ilości do smaku
pół łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżeczka ziół prowansalskich
po pół pęczka szczypiorku i koperku
Przygotowanie:
Oczyść kapustę, pokrój ją w koliste plastry i umieszczaj na blasze wyścielonej papierem pergaminowym, a potem posyp pieprzem i solą.
Mięso mielone przełóż do naczynia, dorzuć rozdrobnione warzywa: czosnek i cebulę. Dopraw sproszkowaną papryką, pieprzem, ziołami prowansalskimi i solą. Wyrabiaj masę i twórz z niej kulki – po spłaszczeniu powinny mieć rozmiar podobny do porcji kapusty. Ułóż kulki mięsne właśnie na nich.
Pokrój koperek i szczypiorek, a potem połącz z koncentratem pomidorowym i jogurtem. Sos rozprowadź równomiernie na mięsie. Włóż blachę do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C i piecz 45 minut.
Rada: potrawę możesz przygotować w odsłonie wegetariańskiej. Wystarczy, że zamiast wieprzowiny użyjesz roślinnej alternatywy lub granulatu sojowego (dobrze doprawionego).
Jak serwować potrawę z mięsa i kapusty?
Możesz ją podać np. w towarzystwie pieczonych ziemniaków i ulubionej surówki (np. colesław).