Ta rolada to mistrzostwo świata. Tak pyszna, że moja rodzina chce jeść ją w każdym tygodniu choć raz. Błyskawiczna w wykonaniu i prosta. Przepis.
Szybki i przepyszny pomysł na obiad dla całej rodziny? Dobrze trafiłeś, bo z tym przepisem każdy domownik będzie zadowolony i najedzony jak trzeba. Rolada z sera i ziemniaków, przełożona farszem mięsnym w sosie pomidorowym i papryką. To jest smak nie do opisania. Przepis znajduje się poniżej.
Ta rolada to mistrzostwo świata. Tak pyszna, że robię ją co tydzień
Składniki:
» 3 duże ziemniaki
» 300 g sera cheddar
» 2 łyżki oleju
» sól
Farsz:
» 500 g mielonej wołowiny
» 2 łyżki oleju
» 1 cebula
» 3 zielone papryki
» 1 czerwona papryka
» 3 ząbki czosnku
» 2 łyżki sosu pomidorowego (passaty)
» 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
» słodka papryka, pieprz, kminek, tymianek i sól
Przygotowanie:
Ser cheddar zetrzyj na tarce, a następnie wysyp na blaszce, na papierze do pieczenia. Ziemniaki obierz, a potem pokrój w okrągłe plastry – nie za grube i nie za cienkie, ale żeby były elastyczne. Układaj je równo od razu na blaszce z serem. Posmaruj ziemniaki olejem, następnie piecz 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.
Mielone mięso podsmaż na patelni z tłuszczem, następnie dodaj posiekaną cebulę, papryki, przeciśnięty przez praskę czosnek, sos pomidorowy, koncentrat pomidorowy. Całość wymieszaj, a potem dopraw słodką papryką, pieprzem, kminkiem, tymiankiem oraz solą. Smaż około 15-20 minut i mieszaj.
Gotowy farsz przełóż od razu na ziemniaki podpieczone w piekarniku, a potem wyrównaj. Posyp wierzch mięsa serem, a następnie zwiń całość w roladę. Posyp ją serem i wstaw do piekarnika jeszcze na 10 minut. Smacznego!