Tradycyjna zupa ogórkowa smakuje chyba każdemu. Wzbogacając ją o jeden pyszny składnik, możemy przyjemnie podkręcić ten lekko kwaśny smak. Przy okazji danie nabierze także aksamitnej konsystencji. O jakim dodatku mowa? Oczywiście o serku topionym. Wypróbujcie ten przepis koniecznie.
Zupa ogórkowa z dodatkiem serka topionego – przepis
Składniki:
100 g śmietankowego serka topionego
3 ogórki kiszone
2 l wody
1 szklanka soku z ogórków
2-3 łyżki śmietanki 12% (opcjonalnie)
3-4 ziemniaki
kawałek pora, najlepiej zielone liście
1 pietruszka
1/4 selera
2 marchewki
5 ziaren pieprzu
2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
pieprz i sól do smaku
pół pęczka koperku
Sposób przygotowania:
Obierz i umyj pietruszkę, marchewkę i seler. Warzywa przełóż do dużego garnka. Umieść tam także umytego pora. Wszystko zalej wodą, dorzuć liście laurowe, ziarna pieprzu i ziela angielskiego. Doprowadź całość do wrzenia i gotuj przez pół godziny na niewielkim gazie.
W międzyczasie zajmij się ziemniakami – obierz je i pokrój w kostkę, natomiast ogórki kiszone zetrzyj małych oczkach tarki. Z garnka wyjmij warzywa, wrzuć kartofle i gotuj, aż zmiękną. Potem dodaj ogórki i wlej sok ogórkowy. Zagotuj zupę. Serek topiony pokrój na kawałki i przełóż do miski. Wlej do nich odrobinę zupy i zamieszaj – powinny się rozpuścić. Dodaj je powoli do zupy i zacznij mieszać. Po chwili dolej śmietankę, jeśli jej używasz. Dopraw do smaku pieprzem mielonym i solą. Podawaj z pokrojonym koperkiem. Pietruszkę i marchewkę możesz posiekać w talarki i także wrzucić do garnka.