Przed tobą danie idealne na upały. Ewa Wachowicz zaprezentowała swoją wersję letniej zupy na botwince, a przepis na nią znajdziesz poniżej. Chłodnik jest tradycyjnie podawany z koperkiem i połówkami ugotowanego na twardo jajka. Dodatkowym składnikiem tej kompozycji jest ogórek. Koniecznie wypróbuj recepturę na orzeźwiający i smakowity chłodnik na botwince.
Jaki napój mleczny fermentowany najlepiej nadaje się na chłodnik?
Maślanka, kefir, zsiadłe mleko czy jogurt naturalny schładzają organizm. Na chłodnik możesz przeznaczyć każdy z wymienionych napojów. A poza nimi do dyspozycji masz jeszcze śmietanę. Zawiera sporo tłuszczu mlecznego, który nadaje daniu smakowitości i zmienia jego konsystencję na bardziej kremową i łagodną. Aczkolwiek ten składnik możesz pominąć i chłodnik wiele na tym nie straci. I tak będzie bombą odżywczą i smakową. Ewa tym razem stawia na kefir. Warto pójść za jej śladem.
Letnią botwinkę przeważnie podaje się z gotowanym jajkiem. Kluczowym składnikiem tej odsłony jest świeży ogórek (ewentualnie małosolny). Nie żałuj świeżego koperku. Coś zielonego przyda się na talerzu, a zioło w dodatku pięknie pachnie.
Chłodnik na botwince z dodatkiem ogórka. Przepis Ewy Wachowicz
Lista składników:
1 kg botwinki
1 litr kefiru
1 ogórek świeży
500 ml śmietany 12%
1 ząbek czosnku
1 pęczek rzodkiewek
sok z cytryny
1 pęczek koperku
pieprz i sól
pół łyżeczki cukru
4 jajka
Wykonanie:
Płuczemy botwinkę i kroimy w małe paski. Podobnie rozdrabniamy buraczki.
Zagotowujemy odrobinę wody, dodajemy sok z cytryny, 1/2 łyżeczki cukru i pokrojoną botwinkę, czekamy, aż warzywo zmięknie i ostygnie.
Śmietanę miksujemy z kefirem na spójną masę, wrzucamy rzodkiewkę pociętą w plasterki, czosnek i ogórka pokrojonego w kosteczkę. Przekładamy zimną botwinkę i rozdrobniony koperek. Danie wkładamy do chłodziarki na 30 minut. Serwujemy z jajkiem na twardo, smacznego!