Sezon na ogórki trwa w najlepsze. A co zrobić z dużymi okazami? Przerośnięte warzywa, które nie spełniają kryteriów na małosolne czy kiszonki można użyć na różne pyszne sposoby. Wśród nich na uwagę zasługuje sałatka w wyjątkowej zalewie. Ten patent sprawdzi się również wtedy, gdy mamy nadwyżkę ogórków w spiżarni czy przydomowej plantacji. Jak więc wykorzystać duże, zielone okazy?
Jak wykorzystać przerośnięte ogórki w kuchni?
Jeśli w twoim ogrodzie wyrosły ogórki pokaźnych rozmiarów, możesz przyrządzić z nich prostą sałatkę, która będzie znakomitym dodatkiem do obiadu. Warzywa z dodatkiem aromatycznych przypraw mogą być wyśmienitą alternatywą dla innych popularnych surówek. Przerośnięte ogórki są też ciekawszym zamiennikiem dla tradycyjnych kiszonek czy pikli, oraz unikalnym elementem spiżarki.
Do zrobienia sałatki z dużych ogórków nie potrzeba znacznej ilości składników. Połączenie papryki, koperku, przypraw i plasterków zielonego ogórka daje niesamowity efekt. Smak sałatki wzbogaca pełna aromatu zalewa, która składa się z czosnku, cukru i octu.
Jak przygotować sałatkę z przerośniętych ogórków?
Składniki:
1 kg papryki żółtej i czerwonej
pęczek świeżego koperku
4 kg przerośniętych ogórków
3 ząbki czosnku
po 3/4 szklanki oleju, cukru i octu
10 łyżeczek soli
Przygotowanie:
Ogórki umyj w zimnej wodzie, osusz i pokrój w plastry. Oczyść paprykę i usuń z niej gniazda nasienne, pokrój w paseczki. Oba warzywa połącz ze sobą, dodaj olej, zmiażdżony czosnek i koperek. Do rondelka wlej ocet, wodę i dodaj cukier – podgrzewaj składniki do momentu, aż kryształki się roztopią. Zalej warzywa i odstaw na 2 godziny. Następnie przenieś sałatkę do wyparzonych słoików i zalej resztą soku. Pasteryzuj ok. 10 minut, pozostaw do wystudzenia, połóż w chłodnym i ciemnym miejscu.