Tak puszystego biszkoptu jeszcze nie jadłam. Zamieniam tylko 1 składnik i dzięki temu otrzymuję zawsze przepyszny wypiek. Poznaj rewelacyjny trik.
Jajka są kluczowym składnikiem w biszkopcie. Aby wyszedł bardzo pulchny i wyglądał niczym chmurka, warto przygotowywać go z co najmniej 6 jaj. Ale nie jest to niezbędne, ponieważ najważniejsze są proporcje. Moja ciocia pracuje w cukierni i zdradziła mi niesamowity patent, aby z każdej porcji składników, biszkopt wyszedł lekki i puszysty.
Tak puszystego biszkoptu jeszcze nie jadłam. Przepis
Zamień połowę porcji mąki na mąkę ziemniaczaną. To patent cukierników, który za każdym razem działa. Mąka ziemniaczana doda biszkoptowi lekkości i puszystości. Poznaj przepis na biszkopt z 6 jaj z mąką ziemniaczaną.
Składniki:
» 6 jajek (pokojowej temperatury)
» 200 g cukru
» 100 g mąki pszennej
» 100 g mąki ziemniaczanej
» 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Pieczenie: 180°C przez 30 minut, grzanie góra-dół, forma okrągła 24 cm
Przygotowanie:
Nagrzej piekarnik, a następnie wyłóż dno formy do pieczenia papierem do pieczenia. W dużej misie ubij białka na puszystą i sztywną pianę, a potem dodawaj cukier. Dodaj żółtka, a potem przesiej mąkę i proszek do pieczenia do ubitej masy, a następie bardzo delikatnie wymieszaj składniki drewnianą łyżką.
Przelej masę do formy i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Nie otwieraj drzwiczek piekarnika podczas pieczenia, a gdy biszkopt będzie gotowy, przełóż go masą lub polej lukrem. Smacznego!