Dzięki tej prostej recepturze na błyskawiczną zapiekankę stworzysz wymarzony obiad dla całej rodziny. Poza tym uratujesz wiele produktów spożywczych, które zalegają w chłodziarce i niedługo stracą termin ważności lub popsują się. Baza tej „jednogarnkowej” potrawy zaskoczy większość domowych kucharzy. Zamiast ziemniaków, makaronu czy ryżu w zapiekance znajdzie zupełnie inny produkt. Chcesz wiedzieć, jaki? Koniecznie czytaj dalej.
Zapiekanka to idealna propozycja na obiad
Swojska zapiekanka pełna różnorodnych składników, w tym warzyw, to cenny element naszego codziennego jadłospisu. Danie jest smaczne i syci na długo, a poza tym jest proste i ekspresowe w wykonaniu. Ponadto można je odgrzać na drugi dzień, tym samym nie ma konieczności robienia nowego obiadu.
Ogromną zaletą zapiekanek jest to, że można je przygotować w zasadzie ze wszystkiego. To także sposób na wykorzystanie poświątecznych resztek, więc nie ma obaw, że coś się zmarnuje. Ten szkopuł często dotyczy pieczywa, które przeważnie czerstwieje i kończy swój żywot na śmietniku. To nigdy nie powinno mieć miejsca. Stare pieczywo wykorzystaj do zrobienia przepysznej zapiekanki.
Przepis na sycącą zapiekankę z pieczywem, warzywami i boczkiem
Składniki:
»pieczywo na dno brytfanny (może być czerstwe)
»kilka plastrów wędzonego lub surowego boczku
»masło
»szklanka mleka
»2 cebule
»dowolne warzywa, np. papryka, pomidor itp.
»3 jajka
»150 g startego żółtego sera
»natka pietruszki
»czarny pieprz, sól
»pół szklanki mleka
Sposób wykonania:
Formę żaroodporną wysmaruj masłem, a na dnie umieść pokrojone czerstwe pieczywo. Zalej je szklanką mleka.
Cebulę pokrój w piórka i smaż na niewielkiej ilości masła – powinna się zeszklić. Umieść ją równomiernie na pieczywie.
Pokrój boczek w mniejsze paski i podsmażaj na patelni do zarumienienia. Później wyłóż go na ręcznik papierowy i ostudź.
Jajka rozbij i rozbełtaj, a potem przełóż do nich chłodną wędlinę i dopraw pieprzem oraz solą. Mieszankę wylej do brytfanny, przykrywając poprzednią warstwę.
Dorzuć posiekane jarzyny i posyp je zieleniną i wiórkami sera żółtego. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C i wstaw do niego potrawę. Zapiekaj przez 20 minut, a po tym czasie wyjmij i ostudź. Smacznego.