Takiego ciasta jeszcze nie jadłeś
YouTube Screen | Bestes Essen hier

Takiego ciasta jeszcze nie jadłeś! Jego smak zachwyci każdego smakosza, bo jest wyjątkowe i bardzo aromatyczne. Poznaj przepis.

Ciasto składa się z 3 warstw. Połączenie karmelu, czekoladowego ciasta oraz masy waniliowej to prawdziwy strzał w dziesiątkę. Idealne do kawy i nie tylko. Sprawdź przepis, warto go zapamiętać na dłużej.

Takiego ciasta jeszcze nie jadłeś. Wyśmienite w smaku i aromatyczne

Składniki: 

Karmel:

» 140 g cukru
» 70 ml wody

Masa:

» 2 jajka
» 150 ml mleka skondensowanego
» 180 ml śmietanki 36%
» 80 ml mleka
» 1 łyżeczka aromatu waniliowego

Ciasto czekoladowe:

»  2 jajka
» 50 g cukru
» 30 ml mleka
» 20 ml oleju
» 25 g mąki pszennej
» 25 g kakao
» 1 łyżeczka proszku do pieczenia
» szczypta soli

Przygotowanie:

Karmel: Do garnka wsyp cukier i wlej wodę, następnie zagotuj do momentu karmelizacji. Przelej cały karmel do większego naczynia żaroodpornego.

Masa waniliowa: Do miseczki wbij jajka i zmiksuj, potem dodaj mleko skondensowane i znów wymieszaj. Dodaj śmietankę, mleko, a na koniec dodaj aromat waniliowy. Całość wymieszaj dokładnie i wlej od razu na warstwę karmelu.

Ciasto czekoladowe: Białka oddziel od żółtek i ubij je na sztywną piankę dodając połowę porcji cukru. Do żółtek dodaj pozostały cukier i zmiksuj na lekko puszystą masę. Wlej mleko, a potem olej, cały czas mieszaj. Przesiej mąkę z kakao, a na koniec dodaj proszek do pieczenia i szczyptę soli. Wymieszaj i dodaj pianę z białek, a potem połącz ze sobą składniki i wlej całość od razu na płynną masę waniliową.

Piecz ciasto w kąpieli wodnej, w piekarniku nagrzanym do 160 stopni, przez około 1,5 godziny. Po upieczeniu pozwól ostygnąć, następnie włóż do lodówki. Potem wyjmij i przewróć naczynie tak jakbyś chciał wyciągnąć galaretkę opakowania. I gotowe, smacznego!

Podziel się:

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę