REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaTe grzyby zaskakują oryginalnym smakiem. Godnie zastąpią pieczarki

Te grzyby zaskakują oryginalnym smakiem. Godnie zastąpią pieczarki

pieczarki
fot. screen Youtube / @BaoSuckhoedoisongboyte

Świat grzybów nie ogranicza się tylko do pieczarek. Jest zdecydowanie bardziej zróżnicowany i zaraz się o tym przekonasz. Nowe kulinarne inspiracje znajdziesz w pobliskim markecie. Na pewno urozmaicą twoje potrawy i wniosą do nich nieco świeżości. Zamiast pieczarek możesz wykorzystać w kuchni grzyby słomkowe.

REKLAMA

Grzyby słomkowe (słomiane) pochodzą z Azji. Mają bardzo delikatny smak, lekko słodki, z orzechową nutą. Będą doskonałym uzupełnieniem sosów, zup i dań kuchni azjatyckiej. Skąd wzięła się ich nazwa? Od metody uprawy – podłożem, na którym się rozwijają jest zazwyczaj na słoma ryżowa.

grzyby słomkowe
fot. screen Youtube / Cooking Show

Czy grzyby słomkowe są zdrowe?

Grzyby słomkowe są źródłem białka, błonnika, soli mineralnych i witamin z grupy B. Mają też niewiele kalorii – w 100 g znajduje się ok. 30 kcal. Poza tym są naturalnymi antyutleniaczami. Spowalniają starzenie organizmu i wzmacniają układ odpornościowy.

Ile kosztują grzyby słomkowe?

Grzyby słomkowe nie cieszą się w naszym kraju tak dużą popularnością jak w niektórych państwach Azji. U nas częściej sięga się po pieczarki i boczniaki. Za 400-gramowe opakowanie grzybów słomkowych (konserwowych) należy zapłacić 8-15 zł. Są dostępne w sklepach stacjonarnych (w działach z żywnością azjatycką), jak i internetowych. Świeże grzyby kupisz tą samą drogą. Jedyne, co może cię zniechęcić do ich zakupu, to cena. Kilogram świeżych grzybów słomkowych kosztuje ok. 60-80 zł. Jednak dla prawdziwego smakosza cena nie jest żadną przeszkodą.

REKLAMA

Zamiast grzybów słomkowych możesz sięgnąć po grzyby shitake (twardnik japoński, twardziak jadalny). Powszechnie uprawia się je na całym świecie, m.in. w Korei, Japonii i Chinach. Nadają się do gotowania i smażenia. Ale obróbka cieplna – niezależnie jaki rodzaj – nie powinna być zbyt długa (twardnieją). Shiitake mają głębszy smak od pieczarek. Będą smacznym dodatkiem do jajecznicy, gulaszu, farszów czy sosów.

Czytaj też: Dodaję do kotletów mielonych zamiast bułki. Są pulchne i soczyste

ZOBACZ TAKŻE
REKLAMA
REKLAMA