Zupa ogórkowa zwykle kojarzy się nam z kiszonką i świeży ogórek rzadko pojawia się w potrawie, ale od czasu do czasu warto poeksperymentować. Zwłaszcza że w poniższej recepturze to nie świeże warzywo prześciga smakiem nad pozostałymi składnikami. W tym przepisie sekretnym dodatkiem, który przyciągnie uwagę miłośników klasycznych smaków, jest… awokado. Takiego dania nie mieliście jeszcze okazji spróbować. Koniecznie to nadróbcie.
Zupy krem podbijają kubki smakowe niemal wszystkich Polek i Polaków. Łatwe receptury i kompozycje pozwalają uzyskać zdumiewające połączenia, które od razu znajdują swoich amatorów. To również znakomite pole do eksperymentów kulinarnych. Dziś zachęcamy do wypróbowania jednego z nich: zupy ogórkowej z awokado.
Jak przygotować zupę ogórkową z dodatkiem awokado?
Składniki:
5 ogórków
1 cebula
2 awokado
1-1,5 litra bulionu
2 ząbki czosnku
2 ziemniaki
pęczek szczypiorku lub koperku
pestki dyni
2 łyżki oleju
pieprz, sól
50 g serka topionego
Przygotowanie:
Cebulę posiekaj z kostkę, wrzuć na gorący olej w rondelku. Gdy warzywo delikatnie się zeszkli, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Uważaj jednak, aby się nie spalił. Dorzuć ziemniaki pokrojone w kostkę i podsmażaj, często mieszając.
Wszystko przełóż do garnka i zalej wywarem – gotuj do momentu, aż kartofle zmiękną. Potem pokrój awokado i ogórki, dodaj oba składniki do zupy i krótko pogotuj (nie dłużej niż 2-3 minuty).
Gdy potrawa jest gotowa, zblenduj ją na gładko. Możesz zagęścić ją serkiem topionym bądź mleczkiem kokosowym. Serwuj z ogórkiem pokrojonym w słupki, prażonymi pestkami dyni oraz szczypiorkiem lub koperkiem.
Zobacz też: Zupa gyros – najlepszy przepis. Po prostu palce lizać