
Zupa pomidorowa jest ikoną polskiej kuchni. Towarzyszy nam od pokoleń i nie prędko wyjdzie z mody. Masz okazję ją przygotować trochę inaczej niż zwykle. Z pewnością jadłeś już wersję ze zwykłym makaronem czy ryżem. Tym razem zaserwuj pomidorową z czymś nowym. Będzie równie smaczna, a twoim bliskim posmakuje już od pierwszej łyżki.
Co dom, to inny sposób przyrządzenia zupy pomidorowej. Kluczowy składnik, czyli pomidory mogą być dodawane do zupy w postaci świeżej, koncentratu, przecieru czy soku. Rodzaj mięsa też ma znaczenie – jedni zupełnie z niego rezygnują i decydują się ugotować bulion wegetariański.
Równie ważne w zupie są dodatki. Wariant z białym ryżem czy makaronem świderki jadł w swoim życiu chyba każdy Polak. We Włoszech słynnym dodatkiem do pomidorowej jest drobny makaron orzo. Wyrabia się go z pszenicy durum, ma twardą strukturę, więc musi zostać wcześniej ugotowany do miękkości. To doskonały zamiennik zwykłego ryżu w potrawach. Orzo może być dodatkiem do sałatek, zapiekanek i dań kuchni śródziemnomorskiej. Warto go uwzględnić także w zupach, na przykład pomidorowej.
Przepis na włoską zupę pomidorową z makaronem orzo
Składniki:
3-4 szklanki bulionu jarzynowego
garść świeżego szpinaku
2-3 łodygi selera naciowego
1 marchewka
1-2 łyżki oliwy
1 puszka krojonych pomidorów
pieprz i sól
1-2 ząbki czosnku
1 cebula
pół łyżeczki suszonego oregano
1-2 łyżeczki suszonego tymianku
pół łyżeczki suszonego rozmarynu
3-4 łyżki startego parmezanu
100 g makaronu orzo
Przygotowanie:
Posiekaj cebulę i podsmaż na oliwie, po chwili dorzuć przeciśnięty czosnek. Po ok. 2 minutach dołóż marchewkę i seler – oba składniki wcześniej potnij w małą kostkę i smaż ok. 3 min. Dodaj pomidory z puszki i mieszaj przez minutę.
Następnie zalej wszystko wywarem warzywnym i wsyp drobny makaron. Dodaj tymianek, oregano i rozmaryn, przykryj i duś na niedużym gazie przez kwadrans – do miękkości warzyw i makaronu.
Przełóż do zupy liście szpinaku, dopraw ją pieprzem i solą, mieszaj chwilę, aż szpinak nabierze miękkości. Danie jest gotowe. Wyłóż porcję na talerz, posyp kawałkami sera i podawaj.