Dla wielu Polaków żadna uroczystość, a tym bardziej święta Wielkanocne nie mogą obyć się bez kultowej sałatki jarzynowej. Cudownie smakuje ona także na co dzień. Wypróbujcie przepis Kuronia na sałatkę jarzynową. Jeden składnik może was zaskoczyć. Być może nie każdy postanowi go wykorzystać, ale naprawdę warto.
Sałatka jarzynowa to głównie ugotowana pietruszka, marchewka, ziemniaki i seler. Oprócz tego kilka dodatków, które nadadzą jej smakowitości. Wśród nich jabłko, kiszone ogórki oraz jajka. Część osób urozmaica smak potrawy cebulą. Jakub Kuroń zachęca, aby zamiast niej użyć pora. Będzie pysznie.
Sałatka jarzynowa wg przepisu Kuronia
Składniki:
4 jajka
4 marchewki
kawałek korzenia selera
2 jabłka
3/4 szklanki mrożonego groszku
kawałek pora
2 pietruszki
1 łyżka musztardy
3-4 ogórki kiszone
sól, pieprz
4-5 łyżek majonezu
Wykonanie:
Seler, pietruszkę i marchew szorujemy, wkładamy do garnka, a następnie zalewam wodą. Warzywa gotujemy do miękkości, studzimy. Oczyszczamy pora, kroimy go w kostkę lub cienkie paski. Groszek wrzucamy na wrzątek, gotujemy przez 5 minut, potem odcedzamy i studzimy. Ugotowane jarzyny obieramy, siekamy w kostkę. Jabłka obrane ze skórki kroimy w kostkę. Jajka i ogórki również kroimy w kostkę. Rozdrobnione produkty przekładamy do miski, łączymy z musztardą oraz majonezem, mieszamy. Sałatkę doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego.