Babeczki to pomysłowy i uwielbiany na całym świecie deser. Jeśli masz ochotę na słodkość z ciekawym akcentem, przyrządź ją według tej receptury. Wygląd babeczek odbiera mowę i są tak pyszne, że znikają po nich wszystkie okruszki. Koniecznie zrób domowe łakocie z dodatkiem maślanki.
Domowe wypieki kojarzą ci się z wielogodzinnym i żmudnym procesem? Zerknij na ten przepis, a przekonasz się, że gotowanie może być łatwe, szybkie i tanie.
Babeczki polubią nawet osoby, które na co dzień stronią od mlecznych napojów fermentowanych. Maślanka genialnie podkręca smak ciasta. Jest jeszcze bardziej miękkie i wilgotne.
Przepis na najprostsze babeczki z maślanką
Składniki (na ok. 12 sztuk):
● 125 g cukru,
● 200 g mąki tortowej,
● 1 jajko,
● 250 ml maślanki,
● 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
● 125 ml oleju.
Wykonanie:
Ubijamy jajka z cukrem. Przekładamy do nich olej i maślankę, znów miksujemy. Łączymy mąkę z sodą i partiami wsypujemy ją do masy, miksujemy, ale powoli.
Ciasto przekładamy do foremek i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C stopni. Pieczemy babeczki przez 25 minut. Dekorujemy je rozpuszczoną czekoladą lub cukrem pudrem.
Wskazówka:
Do ciasta na babeczki można wrzucić kawałki czekolady, bakalie, orzechy, suszone lub świeże owoce (np. banany, maliny, borówki).