Napoleonka to efektowne i smakowite ciasto, które pokochały miliony osób w Polsce. Z tą recepturą jest ono wyjątkowo łatwe w wykonaniu. Aczkolwiek połączenie ze sobą poszczególnych warstw wymaga trochę czasu, a głównie mamy na myśli sam proces pieczenia, bo w zasadzie od podstaw wystarczy tylko przygotować krem budyniowy. Korzystamy z gotowego ciasta francuskiego, więc pracy jest naprawdę mało. Jeśli szykujesz dużą imprezę, to ten przepis sprawdzi się znakomicie.
Szybka i prosta napoleonka, a daje tak wiele radości
Napoleonka, znana też pod nazwą kremówka, to znany i uwielbiany nie tylko w naszym kraju deser, którego podstawą jest ciasto francuskie. Można oczywiście zrobić je samodzielnie, ale to dość czasochłonne, więc lepiej skorzystać z gotowego arkusza ciasta francuskiego, który bez problemu można kupić w supermarkecie. To spore ułatwienie, a przy okazji oszczędność czasu. Wypiek powstaje błyskawicznie.
Przepis na pyszną napoleonkę
Składniki:
»arkusz ciasta francuskiego
»150 g masła
»½ szklanki cukru
»¾ l mleka
»¼ szklanki mąki ziemniaczanej
»¼ szklanki mąki pszennej
»3 żółtka jajek
»miąższ i pestki z laski wanilii
»cukier puder do dekoracji
Opis wykonania:
Najpierw podziel arkusz ciasta na 2 kawałki tak, by jedna idealnie konsolidowała z dnem wybranej przez ciebie blaszki. Resztę ciasta pokrój na nieduże kwadraty, które trafią na wierzch. W cieście zrób dziurki za pomocą widelca i umieść w chłodziarce, a w międzyczasie zrób krem.
1/2 mleka podgrzewaj z dodatkiem cukru i gotuj na małym gazie. Resztę nabiału połącz z wanilią, dwoma mąkami i żółtkami. Wymieszaj rózgą i przelej na gotujące się mleko. Gotuj przez parę minut na gęstą masę. Następnie przelej ją do szerokiego naczynia, okryj folią i ostudź.
Ciasto francuskie piecz przez 15 minut w temp. 220°C, a potem ostudź i umieść na dnie wybranej blaszki o bokach wyłożonych pergaminem.
Miękkie masło wrzuć do naczynia i ucieraj, aż stanie się kremowe i puszyste. Sukcesywnie łącz tłuszcz z porcjami budyniu, nieustannie wszystko miksując. Krem równo rozprowadź na blacie z ciasta francuskiego, który znajduje się w foremce. Precyzyjnie umieszczaj na powierzchni blisko siebie kwadraty z ciasta wycięte na początku.
Włóż napoleonkę do chłodziarki na kilka godzin, a jeszcze lepiej, gdy spędzi w niej całą noc. Schłodzony deser z blaszki i udekoruj cukrem pudrem. Smacznego.
Czytaj też: Proste ciasto „Michałek”. Lepiej zapisz przepis, bo jest wyborne