Ryba to zdrowsza i bardziej dietetyczna alternatywa dla tłustych mięs np. wieprzowiny. Dobrze przyrządzona zasmakuje każdemu. Jeśli nawet stronisz od jedzenia ryb, to ta receptura z pewnością odmieni twoje podejście do nich. W smaku jest przepyszna, a wszystko za sprawą innowacyjnej technice smażenia. Koniecznie przetestuj filety w tej wersji. Zaopatrz się w dorsza oraz kilka innych dodatków i do dzieła.
Rybę warto wprowadzić do swojej diety z co najmniej kilku powodów. Jest zdrowa, bogata w białko, smaczna i lekka. A jaki gatunek będzie najlepszy? Polecamy dorsza. Ma prawie wszystko, czego twój organizm potrzebuje, a poza tym przyda się do stworzenia tego specjału.
Skoro już wiesz, po jaką rybę sięgnąć możesz powoli zabrać się do pracy. Pójdzie szybciej i prościej, jeśli wykorzystasz dorsza w postaci filetów. Wybierz się do sklepu rybnego i kup świeżutką rybę. Połącz ją z kilkoma dodatkami, m.in.: papryką, cebulą, czosnkiem, marchewką i pomidorami z puszki, a uzyskasz fantastyczny miks smaków. Kluczem do sukcesu jest wzbogacenie kompozycji o przyprawy. Oprócz soli i pieprzu przyda się sos sojowy, liść laurowy, słodka papryka i ocet. Jeśli masz je wszystkie, śmiało zabierz się za pichcenie.
Przepis na dorsza z warzywami
Składniki:
2 filety z dorsza
1 puszka krojonych pomidorów z puszki
3 papryki (2 zielone i 1 czerwona)
1 marchew
4 ząbki czosnku
1 liść laurowy
10 ml octu
10 ml sosu sojowego
pieprz i sól
słodka papryka
Sposób wykonania:
Najpierw kroimy dorsza na mniejsze kawałki. Cebulę obieramy, siekamy w kosteczkę i lekko podsmażamy na rozgrzanej patelni. Dokładamy przeciśnięty czosnek.
W tym momencie myjemy czerwone papryki, a po chwili kroimy je w kostkę. Obieramy marchewkę, płuczemy i kroimy w niegrube paski. Pomarańczowy korzeń przekładamy do cebuli na patelni i przesmażamy. Potem wrzucamy paprykę, doprawiamy mieszankę czarnym pieprzem i solą. Mieszamy i smażymy do czasu, aż jarzyny zmiękną. Łączymy je z pomidorami konserwowymi, octem i sosem sojowym, mieszamy. Dodajemy jeszcze sproszkowaną paprykę, liść laurowy i gotujemy pod pokrywką przez 5 minut.
Na sosie, który gotujemy, umieszczamy porcje ryby. Wszystko przykrywamy i gotujemy przez mniej więcej 20 minut.
Danie serwujemy z oddzielnie ugotowanym ryżem, ale z purée ziemniaczanym smakuje dużo lepiej. Wszyscy twoi domownicy po spróbowaniu tej potrawy będą oczarowani.