Sernik uwielbia prawie każdy. Można eksperymentować z dodatkami i smakiem, np. dodając startą skórkę z cytryny lub rodzynki. Ale czy słyszeliście o serniku z dodatkiem mleka w proszku? Koniecznie wypróbuj przepis, który sprawi, że Twój sernik będzie perfekcyjnie puszysty, przepyszny i bez grudek.
Przepis jest szybki i prosty. Poradzą sobie z nim osoby nawet najbardziej początkujące w kuchni. Jest wiele przepisów, które nie zawsze nam wychodzą dlatego warto sugerować się przepisem, który jest szybki, prosty, przepyszny oraz nietypowy, bo z dodatkiem mleka w proszku, które nada puszystości i delikatności. Oto przepis na pyszny sernik, który będzie rozpływać się w ustach!
PRZEPIS
Sernik z mlekiem w proszku – puszysty i obłędny w smaku
SPÓD:
» 170 g ciasteczek maślanych lub pełnoziarnistych
» 70 g masła
Herbatniki drobno pokrusz lub blenduj za pomocą miksera. Masło rozpuść i odstaw aby lekko przestygło. Następnie połącz herbatniki z roztopionym masłem do uzyskania konsystencji papki, piasku bez grudek. Do tortownicy o śr. 24cm wyłóż powstałą masę z ciasteczek. Ugnieć tak, by powstał równy placek i wstaw do lodówki na 15 minut. Po tym czasie nastaw piekarnik do 180 stopni i wstaw ciasteczkowy spód na 15 minut i odstaw do przestudzenia.
MASA SEROWA:
» 700 g sera twarogowego trzykrotnie mielonego,
» 1 i ¼ szklanki cukru,
» 1 cukier waniliowy,
» 1 szklanka mleka w proszku
» ¼ łyżeczka soli,
» 4 jajka
» ½ szklanki śmietany kremówki,
» kilka kropel soku z cytryny
Wszystkie składniki masy serowej wyjmij wcześniej z lodówki, ponieważ muszą mieć temperaturę pokojową!
W misce umieść ser, dodaj cukier i cukier waniliowy i sól – wszystko miksuj przez chwilę do momentu połączenia się składników na najniższych obrotach miksera. Następnie ciągle miksując dodawaj po jednym jajku do masy serowej. Dodaj kilka kropel soku z cytryny. Na końcu wlej śmietanę kremówkę i delikatnie wymieszaj, po tym dodaj mleko w proszku oraz ponownie wymieszaj.
Masę serową przelej do tortownicy z podpieczonym, przestudzonym spodem i umieść w piekarniku na 170 stopni, góra-dół, na 60 minut.
Gotowy sernik możesz polać czekoladą, masą kajmakową, cytrynową lub dodać na wierzch bezową piankę z białek na 20 minut przed końcem pieczenia. Do masy serowej możesz dodać także swoje ulubione dodatki, np. rodzynki.
Sernik krój po wystygnięciu. Smacznego!